Eemshaven krijgt super windmolens

Al eerder berichtten Wagenborg Nedlift B.V. over de mega windmolens die in de Eemshaven verrijzen. Eind juni 2012 vond de opbouw van één van de molens op het Wagenborg Stevedoring terrein plaats. Een enorme hijskraan van het type LR11350 met power boom zorgde voor spectaculair hijswerk dat vanuit de verre omtrek te zien was. Als de opbouw van de molen is afgerond, verkast de kraan gedeeltelijk opgebouwd naar de locatie waar de tweede molen wordt neergezet.

De windturbines worden in opdracht van RWE/Essent gebouwd en hebben elk een vermogen van iets meer dan 6 megawatt. Daarmee behoren ze tot de grootste windmolens van Nederland. Op een van de gondels is zelfs een helikopterplatform aangebracht. Op die manier is de turbine ook bereikbaar bij slecht weer.

Alleen al de gondel van de nieuwe turbines is 22 meter lang, 6,3 meter breed en 7 meter hoog. De wieken reiken tot een hoogte van maar liefst 177 meter. Ter vergelijking: de Utrechtse Domtoren is 112 meter en 's lands hoogste gebouw, de Rotterdamse Maastoren, is 165 meter. Het transport van het uitzonderlijk grote materieel is verzorgd door Wagenborg Nedlift.

Beide turbines samen kunnen ruim 10.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat is ruim genoeg voor de inwoners van een gemeente als Veendam, Heerenveen of Huizen.
Het type megaturbine dat nu geplaatst wordt, is eigenlijk bedoeld voor toepassing op zee. RWE/Essent doet nu echter eerst op land ervaring op met bouw, beheer en exploitatie van de turbines. Uiteindelijk moeten er 48 van dit type komen in het door RWE geplande windpark-op-zee Nordsee Ost. Dit park wordt gebouwd op zo'n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.

Naar verwachting komen de turbines in loop van juli 2012 in bedrijf.

Bron: Wagenborg Nedlift B.V., 3 juli 2012