Koninklijke Saan plaatst vierde 9,4 Tesla MRI-scanner ter wereld in Maastricht

In opdracht van Siemens Healthcare heeft Koninklijke Saan op vrijdag 3 mei de 9,4 Tesla MRI geplaatst bij Brains Unlimited, onderdeel van de Maastricht Health Campus. Siemens heeft er twee geïnstalleerd in Duitse onderzoekscentra in Tübingen en Jülich en de derde staat in Chicago, de vierde wordt nu geïnstalleerd in Maastricht voor wetenschappelijk onderzoek naar menselijk gedrag en veel voorkomende (hersen)ziekten.

De 9,4 Tesla weegt 50 ton en Koninklijke Saan heeft deze speciale MRI voorzichtig gehesen en vakkundig gelost met een 220 tons mobiele kraan en precies onder het hijsportaal geplaatst bij het gebouw van Brains Unlimited. Vervolgens is de MRI met het 100 tons hijsportaal van Saan omhoog gevijzeld, naar binnen gerold en door de machine transporteurs van Saan geplaatst in een stalen kooiconstructie van 620 ton. Siemens installeert de MRI-scanner voor onderzoek.

De MRI-technologie is voortdurend in ontwikkeling, op basis van onderzoek waar ook de Universiteit Maastricht aan meewerkt. In het Brains Unlimited project wordt hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek gedaan met behulp van drie MRI-scanners, geleverd door Siemens Healthcare Nederland. Eén van deze scanners heeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla, waarvan er slechts vier in de hele wereld bestaan.

Bron: Koninklijke Saan, 3 mei 2013