Absorber kolom op fundatie geplaatst bij OCI in Geleen

Op de ammoniak fabriek van OCI op het Chemelot terrein in Geleen werd een speciale hijsklus uitgevoerd medio januari 2014. Wagenborg Nedlift was gecontracteerd om de volledig gedresste Absorber kolom met een gewicht van 258 ton, 47 meter lengte en een diameter van 4,6 meter, op fundatie te zetten.

De hijsoperatie was een uitdagende hijsklus, omdat de hijswerkzaamheden plaatsvonden naast een in bedrijf zijnde installatie van OCI. Om vooraf alle risico's goed in kaart te brengen werd er gezamenlijk met OCI , Sitech , Stork en Wagenborg Nedlift in diverse sessies een JSA (Job Safety Analyse) opgesteld. Een van de maatregelen die daaruit voortkwam was dat een gedeelte van de hoofdmast werd ingepakt met warmte werende dekens. Dit omdat er een klein risico bestond dat de flare zou aanspringen.

Voor het hijswerk werd de 750 tons rupskraan LR1750 ingezet. Deze werd uitgerust met 63 meter hoofdmast, 134 ton ballast en 220 ton superlift ballast. De LTM1750 (750 tons mobiele kraan) assisteerde als staartkraan om de volledige gedresste kolom voorzichtig in verticale positie te brengen. Nadat de super lift tray aan de rupskraan was bevestigd kon de LR1750 met de kolom in de hijshaak richting de fundering rijden. Hierna werd de Absorber kolom met de grootste nauwkeurigheid op de nieuwe fundatie geplaatst.

Bron: Wagenborg Nedlift B.V.. 14 februari 2014