Monumentale radio telescoop in haak 500 tonner

Met behulp van de nieuwe 500 tons mobiele kraan heeft Wagenborg Nedlift op 5 juni jl. de 56 jaar oude radiotelescoop op het Dwingelderveld bij het Drentse Dwingeloo van zijn toren gehaald. De schotel was aan een opknapbeurt toe en wordt momenteel gerestaureerd. Ingepakt in een tent wordt het rijksmonument gezandstraald en opnieuw in de verf gezet.

De Dwingeloo Radio Telescoop (DRT) is een radiotelescoop en rijksmonument met een enkele schotel en heeft een diameter van 25 meter. Op de locatie van de DRT, aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, werkt ook het grootste deel van de ASTRON-staf. Zij zijn o.a. bezig met de ontwikkeling van (hard- en software voor) de LOFAR-telescoop.Twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg zijn ontdekt met de DRT en zijn daar ook naar genoemd: Dwingeloo I en Dwingeloo II.

Na de restauratie komt de telescoop -de oudste draaibare van dit formaat ter wereld- ter beschikking van radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen.

Eind november plaatst Wagenborg Nedlift de telescoop terug op zijn oude stek en kan deze de eerste komende vijftig jaar weer “mee”.

Bron: Wagenborg Nedlift B.V., 12 juni 2012