Geen brug te ver voor Wagenborg Nedlift 

In week 34 heeft Wagenborg een belangrijke rol gespeeld in een bijzonder project: het transport en plaatsen van de fiets- en voetgangersbrug “De Netkous” in het kader van het project de Groene Verbinding A15. Deze bijna 200 meter lange brug is dwars over de Betuwelijn en de A15  geplaatst en zal Rotterdam-Zuid met het groen buiten de stad, het Buijtenland van Rhoon en andere natuur langs de Oude Maas verbinden.

Van Vlissingen naar Rotterdam
Voor de installatie van de brug is deze in twee delen naar Rotterdam vervoerd. De brugdelen, met lengtes van 100 en 90 meter en een gewicht van respectievelijk 350 en 325 ton, zijn voor het transport bij fabrikant VDS Staal- en Machinebouw in Nieuwdorp op een ponton gereden. Voor deze RORO actie is gebruik gemaakt van een SPMT configuratie bestaande uit 2 dollies, voorzien van draaischamels, elke 6 lijnen dubbel gekoppeld met een powerpack unit. Het pontontransport voer vanaf Vlissingen-Oost tot de ECT City Terminal in de Prinses Margriethaven in Rotterdam. De brugdelen zijn hier maandag 19 augustus gelost met 2 drijvende bokken, waarna ze enkele dagen in opslag hebben gestaan.

Exceptioneel transport over de A15
Vanuit de ECT City terminal zijn de brugdelen in de nacht 22-23 augustus per conventionele trailer naar een opstelplaats langs de A15 gebracht. Hiervoor werden alle toegangswegen van en naar de A15 volledig afgesloten. Onder grote belangstelling zijn de twee brugdelen vanaf de ECT City Terminal over het nabij gelegen viaduct tegen de verkeersrichting in naar de bouwlocatie getransporteerd met 2 x 16-assige conventionele trailer per brugdeel. Ondanks de beperkte ruimte om te rijden - met name de krappe uitdraai vanaf de terminal - hebben de chauffeurs van Wagenborg hun vakmanschap laten zien door de brugdelen veilig en volgens planning  naar de bouwlocatie te brengen. 

Indraaien van de brugdelen
In de twee nachten volgend op dit transport zijn achtereenvolgens het zuidelijke en noordelijke brugdeel geplaatst. Tijdens deze werkzaamheden was er een volledige buitendienststelling van de A15 tussen Vaanplein en Benelux van kracht. Voor de hijsactie is gebruik gemaakt van 2 x 500 tons mobiele kranen en een Demag CC2200 rupskraan. De rupskraan is ter hoogte van de middenondersteuning geplaatst en de mobiele kranen naast het geluidsscherm (zuiddeel) en naast het spoor (noorddeel). De brugdelen zijn per SPMT tussen de kranen gerangeerd (configuratie identiek aan de inzet te Vlissingen), waarna deze gecontroleerd op hun fundatie zijn gehesen.

Mooi transport en hijswerk voor een markant bouwwerk!

Meer informatie over het project Groene Verbinding:
http://www.buijtenland.nl/content/de-groene-verbinding
http://www.buijtenland.nl/nieuws

Bron: Wagenborg Nedlift, 27 augustus 2013