De nieuwe Mammoet Terminal Crane 15 (MTC15): een technische doorbraak

Mammoet, wereldleider in oplossingen voor hijsen, transport, installatie en decommissioning van grote en zware constructies, heeft vandaag de afronding bekendgemaakt van de ontwikkeling en het testen van de Mammoet Terminal Crane 15 (MTC15). Met deze kraan kan een normale haven de mogelijkheden van een heavy lift-terminal bieden. De MTC15 is een mobiele terminalkraan met een capaciteit van 600 ton en een lastmoment van 15.000 ton-meter, dus 500 ton bij een vlucht van 30 meter. Geen enkele andere oplossing combineert de sterke kanten van de MTC15 met de hoge hijscapaciteit en de potentieel lagere exploitatiekosten.

De MTC15 is een zware kraan die geheel in containers kan worden getransporteerd. Deze kraan is specifiek ontwikkeld om in enkele dagen te voorzien in een heavy lift-oplossing in een normale haven. De mobilisatie en demobilisatie van de MTC15 zijn bijzonder efficiënt uit te voeren en de MTC15 kan worden gebruikt in elke haven die containers kan verwerken. Deze oplossing minimaliseert de noodzaak van heavy lift-schepen met eigen losvoorzieningen aan boord en maakt drijvende kranen overbodig. Bovendien biedt de MTC15 een duurzame en kostenbesparende oplossing omdat hij ter plaatse aanwezige materialen zoals water of zand als ballast gebruikt. Dat betekent dat het niet meer nodig is om honderden tonnen ballast te verschepen naar de haven waar de MTC15 wordt gebruikt.

Met zijn bijzonder grote capaciteit en reikwijdte is de MTC15 perfect voor load-ins en load-outs en het behandelen van zware onderdelen voor projecten in de olie- en gasindustrie, de mijnbouw en elektriciteitscentrales. Het lastmoment van de MTC15 komt overeen met dat van een grote 1.200 ton rupskraan. Deze kraan is dan ook bijzonder geschikt voor het laden en lossen van zware objecten zoals kolommen, vaten, projectlading en motoren, zonder versterking van de kade. De mogelijkheden van de MTC15 geven een haven een sterke positie in deze groeimarkt, die steeds veeleisender wordt. Met de MTC15 kunnen locaties overal ter wereld in korte tijd klaar staan voor projecten op het gebied van olie en gas, mijnbouw en elektriciteitscentrales.

Patrick van der Meide, Senior Commercial Manager van Mammoet: "De geslaagde proef met de MTC15 in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) betekent dat Mammoet een technische doorbraak heeft gemaakt voor haar klanten. Omdat er veel vraag naar is, ontwikkelen we nu een sleebaan om de MTC15 parallel aan de kadewand te verplaatsen. Bovendien wil Mammoet graag andere klantspecifieke versies van de MTC15 met potentiële klanten bespreken om zo in hun logistieke behoeften te voorzien."

Kenmerken van de MTC15:

- Maximale capaciteit 600 ton bij een vlucht van 25 meter 
- Lastmoment: 15.000 ton-meter, dus 500 ton bij 30 meter 
- Transport: 25 containers van 20 ft 
- Gronddruk: 10 ton/m2 
- Ballast: water of zand 
- Hijswerk en giekverstelling: lieren 
- Montagekraan: 1 kraan van 80 ton 
- Montagetijd: 7-10 dagen 
- Na montage heeft de MTC15 slechts 1 operator nodig.

Bron: Mammoet Holding B.V., 30 september 2013