Brusselse standaard voor aangifte btw is gemiste kans

Om de btw-aangifte binnen de EU eenvoudiger te maken, heeft Eurocommissaris Šemeta (Belastingen) een standaard gelanceerd. Maar volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het gekozen model teleurstellend. EU-landen kunnen in de gekozen modelaangifte nog uit vele optionele boxen kiezen, met als gevolg dat er nog steeds grote verschillen tussen de lidstaten blijven. Van een echte standaard is dus geen sprake. Een gemiste kans, aldus de ondernemingsorganisaties.

Beperkt aantal boxen
Het Brusselse voorstel had juist als doel om de btw-aangifte te versimpelen door onnodige internationale hobbels weg te nemen. Maar volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dit voorstel ook juist voor het midden- en kleinbedrijf, dat grensoverschrijdend actief is of wil zijn, niet de oplossing.
De ondernemingsorganisaties willen een eenvoudig model, met een beperkt aantal boxen dat gericht is op de juiste vaststelling van te betalen of terug te ontvangen btw. De aangiften van Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn volgens hen wel goede voorbeelden.

Bron: VNO-NCW, 24 oktober 2013