SOMA Bedrijfsopleidingen start FttH training

SOMA Bedrijfsopleidingen heeft samen met Liander, Enexis, Stedin, Fiber4All, VolkerWessels Telecom, BAM, A. Hak en Reggefiber de nieuwe training 'Graafschade voorkomen in FttH-projecten' ontwikkeld. In één dag worden de deelnemers klaargestoomd voor de praktijk en zijn zij in staat zorgvuldig te graven en het aantal graafschades te reduceren. De aannemers Van Gelder Telecom, Gebr. Van der Donk en Spitters werken ook mee aan dit project. Door de betrokkenheid vanuit de hele keten is het een training geworden waar wij trots op zijn!

De training 'Graafschades voorkomen in FttH-projecten' is bestemd voor medewerkers die binnen de glasvezelbranche werkzaamheden uitvoeren aan de geul, maar ook voor de voormannen, uitvoerders en procesbeheerders. De training wordt uitgevoerd op het opleidingscentrum van SOMA Bedrijfsopleidingen waar de praktijksituatie met hoofd- en huisaansluitingen is nagebootst.

Theorie en Praktijk
De training bestaat voor 40% uit theorie, waaronder: veiligheid, WION, KLIC-melding, kabel- en leidingen herkennen. Daarna volgt er een praktijkgedeelte, met onder andere: terreinoriëntatie, tekening lezen, machinaal graven, voorsteken en het gebruik van de tuinraket. De training wordt afgesloten met een theorietoets en een praktijkbeoordeling waarna de deelnemers klaar zijn om met de geleerde stof aan de slag te gaan.

Pilot
Op 30 oktober jl. heeft de pilot plaatsgevonden. Deze dag heeft een beoordeling, door de deelnemers, van een ruime 7 opgeleverd. De pilot heeft een aantal zeer waardevolle evaluaties opgeleverd. Met een paar kleine aanpassingen kan op 25 november een erg indrukwekkende en vooral leerzame training van start gaan.

Over SOMA Bedrijfsopleidingen
SOMA Bedrijfsopleidingen is dé opleider voor de infrasector en het verticaal transport. SOMA Bedrijfsopleidingen verzorgt een breed scala aan opleidingen en kortdurende cursussen en trainingen voor volwassenen die al enige ervaring in de infrasector hebben. Het ontzorgen van werkgevers en werknemers op het gebied van scholings- en ontwikkelingsvragen staat centraal. SOMA Bedrijfsopleidingen is gevestigd in Harderwijk en maakt gebruik van verschillende oefenterreinen met een totale oppervlakte van 27 hectare. Jaarlijks leidt SOMA Bedrijfsopleidingen ruim 13.000 cursisten op.

Bron: SOMA Bedrijfsopleidingen, 13 november 2013