Transportindex duidt op economisch herstel

Dat het met de economie beter lijkt te gaan, is ook aan de Transportindex af te lezen. De index steeg bijna zes punten en kwam op 13 november uit op 92,51.

Dat was ook aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren rond deze tijd. Vooral het wegvervoer laat een flink toenemende bedrijvigheid zien.

De deelindex voor het wegvervoer steeg in de tweede week van november met 7,5 punten tot 98,40. Dat was royaal acht punten hoger dan precies een jaar geleden, toen het overigens onbetwist slecht ging met het wegvervoer. Maar het was ook een kleine vier punten hoger dan twee jaar terug, toen het wegvervoer wèl redelijk draaide.

De wegvervoerindex begint de kaap van 100 punten te naderen, een stand die tot dusver alleen bij uitzondering werd bereikt. Ook de binnenvaart lijkt aan een krachtig herstel bezig. De index voor deze modaliteit steeg in de laatste weken van oktober tot ver boven de 100. In november trad eerst een daling in tot net iets onder de 100, maar inmiddels is deze index terug op 100,78.

De zeescheepvaartindex laat intussen van jaar op jaar een flinke daling zien. Ingewijden schrijven dit vooral toe aan de toenemende gemiddelde scheepsgrootte. In november daalde de index andermaal bijna vier punten tot 83,04. Een jaar geleden was de stand nog 95,18 en twee jaar terug 101,11.

De Transportindex is een initiatief van Nieuwsblad Transport, Panteia NEA, Nationale Databank Wegver-keersgegevens, Koninklijke Dirkzwager en Wolters Kluwer Teleroute.

Bron: Nieuwsblad Transport , 14 november 2013