VTC introduceert nieuwe opleiding
voor machinisten van railgebonden hijskranen

VTC gaat met ingang van volgend jaar opleidingen aanbieden voor machinisten van railgebonden hijskranen. Na het volgen van deze opleiding voldoen machinisten aan de strengere vakbekwaamheidseisen die in 2016 verplicht worden.

Op dit moment zijn er geen specifieke TCVT-certificaten vereist voor machinisten van railgebonden hijskranen. Het gaat bij dit type hijskranen veelal om de zogenoemde 'krol'. Daar komt binnenkort verandering in. TCVT Werkkamer 5 streeft naar een TCVT-certificaat voor machinisten van railgebonden hijskranen (de Gereedschapsmachinist ). ProRail verwacht dit certificaat in 2016 verplicht te stellen voor de betreffende Gereedschapsmachinisten.

Enige in Nederland
VTC is meteen gestart met het ontwikkelen van een opleiding 'machinist railgebonden hijskranen'. De opleiding wordt geconformeerd aan de nieuwe certificering. Daarmee is VTC de enige opleider in Nederland die afdoende scholing biedt in het kader van de nieuwe eisen.

Veilig hijsen op het spoor
Tijdens de driedaagse opleiding - waarvan nog niet alle details bekend zijn - leren machinisten hoe zij veilig hun kraan bedienen bij hijswerkzaamheden op het spoor. Zo leren zij alles over communicatietechniek, beheersing van de machine, hijsen in verkanting, keuze van en werken met hulpstukken en werken op het spoor. VTC heeft speciaal voor deze opleiding een oefenlocatie ingericht.

Vooropleiding
De opleiding 'machinist railgebonden hijskranen' kan gevolgd worden door iedereen die beschikt over het TCVW4-05 certificaat 'machinist grondverzetmachine met hijsfunctie'. VTC biedt deze opleiding ook aan.

Over VTC
VTC is gespecialiseerd in het opleiden van machinisten voor verticaal transport. Daarnaast biedt VTC aanvullende cursussen voor machinisten, chauffeurs en andere logistiek medewerkers. De meeste trainingen kunnen zowel op de trainingslocatie in Ede als in-company worden gegeven.

Bron: VTC, 21 november 2013