Graaien in snoepdoos werkgevers moet stoppen

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn woest dat minister Asscher het wettelijk vaderverlof bij geboorte van twee naar vijf dagen brengt. 'De overheid moet eens stoppen met eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers te graaien' aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. 'Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten.'

Claimcultuur
Verlof dat bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld belandt nu in een claimcultuur van 'ik heb recht op'. Daardoor zullen volgens VNO-NCW en MKB-Nederland werkgevers minder bereid zijn om meer of andere oplossingen aan te bieden. 'Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers.' Zij wijzen erop dat je een bevalling ruimschoots van tevoren ziet aankomen, waardoor het inplannen van vrije dagen indien de vader dat wil goed mogelijk is. De overmatige vrije tijd in Nederland biedt voldoende mogelijkheden.

Geen bemoeienis
De combinatie van arbeid en zorg moet van VNO-NCW en MKB-Nederland tussen de individuele werkgever en werknemer worden geregeld aan de hand van de omstandigheden. Dat gebeurt ook in vrijwel alle gevallen welwillend. 'De wetgever moet zich daar niet mee bemoeien.' Het argument dat het 'op kosten van de jonge vader gebeurt' omdat het verlof onbetaald is, verwerpen de werkgevers. De rekening komt links- of rechtsom bij het bedrijf te liggen.

Bron: VNO-NCW, 12 december 2013