Wagenborg wisselt koeler uit op BP raffinaderij in Lingen, Duitsland

In 2006 heeft Wagenborg een rotatiekoeler uitgewisseld bij BP in Lingen, Duitsland. Na 7 jaar trouwe dienst was deze weer aan vervanging toe. Vanwege onze eerdere ervaring met deze uitwisseling kreeg Wagenborg de opdracht gegund om de koeler te vervangen. De koeler is 24,55m lang, heeft een diameter van 3,5m en weegt 103T.

Doordat de nieuwe koeler anders is opgebouwd dan de oude was het niet mogelijk om het concept van 2006 weer toe te passen. Er is door onze engineeringsafdeling in overleg met de fabrikant van de nieuwe koeler een (de-)montageconcept ontwikkeld waarmee zowel de oude verwijderd als de nieuwe geplaatst kon worden. 

Ook het transport vanuit de fabriek in Staßfurt naar de locatie in Lingen werd aan Wagenborg gegund. Hiervoor is een 16-assige modulaire trailer ingezet. Op een tussenopslaglocatie is de koeler tijdelijk op stoppingen afgezet.

Op locatie werd ondertussen begonnen met de opbouw van het sledesysteem. Het montageconcept bestond uit meerdere fases,  waaronder een actie die lijkt op het omzetten van een wissel. De koeler staat opgesteld tussen twee betonfundamenten. De enige manier om hem daartussen uit te halen is door de koeler naar achteren te sleden zodat hij voorbij het eerste fundament is. Op dat moment is de sledebaan met daarbovenop de koeler 20 graden gedraaid, daarna kon de koeler tussen de fundamenten uitgesleed worden. Twee 200 tons mobiele kranen konden de oude koeler van de sledebaan afhijsen en op de gereedstaande SPMTs zetten.

De kranen werden verplaatst naar de tussenopslag om daar de oude koeler te lossen en de nieuwe te laden op SPMTs. De kranen zijn door de goede samenwerking tussen alle betrokkenen snel en efficiënt omgezet naar de plek in de fabriek om de nieuwe koeler weer op de sledebanen te plaatsen. Hierna begon de sledeactie opnieuw, maar dan in omgekeerde volgorde. Dit ging voorspoedig en binnen een dag stond de nieuwe koeler gereed voor weer minimaal 7 jaar productie in de raffinaderij.

Al met al een leuke en uitdagende klus voor Wagenborg Nedlift en Wagenborg S&G!

Bron: Wagenborg Nedlift B.V., 21 januari 2014