Blij met schot in aanpak acquisitiefraude

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de initiatiefwet van Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) die acquisitiefraude aanpakt binnenkort in de Tweede Kamer zal worden besproken. De afwachtende houding in eigen land is eindelijk afgeschud. Een snelle invoering van deze wet geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden, aldus de ondernemingsorganisaties. Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit die leidt tot hoge kosten voor het bedrijfsleven. De schade is de afgelopen jaren opgelopen naar 480 miljoen euro.

Collectief in actie
De initiatiefwet biedt ondernemers zowel individueel als collectief de mogelijkheid zich teweer te stellen zonder de individuele (en jaren durende en geld verslindende) gang naar de rechtbank. Een waardevol neveneffect is dat de wet private partijen (energiebedrijven, banken, internetbedrijven) de mogelijkheid biedt de klantrelatie met fraudeurs te verbreken.

Façade van betrouwbaarheid
Vrijwel dagelijks krijgen VNO-NCW en MKB-Nederland vragen en klachten over acquisitiefraude. Het gaat dan om misleiding via traditionele spookfacturen of zogenaamde contracten voor vermelding in bijvoorbeeld een bedrijfsgids of om een 'handelsregistratie'. Fraudeurs gebruiken in toenemende mate het internet om met een geringe investering een façade van betrouwbaarheid op te tuigen. Incassobureaus waarmee vervolgens wordt gedreigd zijn vrijwel altijd gelieerd aan de fraudeur.

Preventieve maatregelen
Hoewel acquisitiefraude de laatste jaren in Nederland en de EU meer in de politieke belangstelling staat, zijn adequate maatregelen en wet- en regelgeving volgens de ondernemingsorganisaties tot nu toe achterwege gebleven. Vanzelfsprekend dienen ondernemers op te letten en preventieve maatregelen te nemen. Het gaat hier echter om goed georganiseerde en professionele misleiding.

Bron: VNO-NCW, 17 februari 2014