Nuclear Security Summit (NSS)

Houd van 23 tot 26 maart rekening met zeer ernstige verkeershinder en extra beperkingen voor exceptioneel vervoer met begeleiding


Nederland verwelkomt op 24 en 25 maart 58 wereldleiders en 5.000 delegatieleden in Den Haag tijdens de Nuclear Security Summit (NSS). Voor een goed verloop van deze wereldtop, de grootste ooit in Nederland georganiseerd, worden veiligheids- en verkeersmaatregelen getroffen die van invloed zijn op de bereikbaarheid.

Weggebruikers tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam dienen door het vervoer van wereldleiders rekening te houden met zeer ernstige verkeershinder. Door afgesloten wegen ontstaat er grote kans op lange files op snelwegen. Datzelfde geldt ook voor het onderliggend wegennet in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en de Haarlemmermeer.

Ingrijpend
De gevolgen zijn ingrijpend en omvangrijk. De NSS-top zal geen enkele weggebruiker in of rond de Randstad ontgaan. Het vervoer van de wereldleiders gaat immers gepaard met veel wegafsluitingen in omleidingsroutes. Tijdens de drukste momenten op de snelwegen moeten weggebruikers rekening houden met een 'spits bovenop de spits'.

Afsluitingen
Weggebruikers moeten in de periode van 23 tot 26 maart rekening houden met afsluitingen.*

Van zondagmiddag 23 maart 16.00 uur tot maandagmiddag 24 maart 16.00 uur en van dinsdagmiddag 25 maart 13.00 uur tot woensdagochtend 26 maart 05.00 uur:

• De A5 is tussen de knooppunten Raasdorp (A9) en De Hoek (A4) in beide richtingen
   afgesloten.
• Op de A4 zijn tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen in de richting van
   Den Haag minder rijstroken beschikbaar. Ook zijn de op- en afritten Hoofddorp
   (nr 3), Hoofddorp-Zuid (nr 3a) en de afrit Nieuw Vennep (nr 4) afgesloten.
• De A44 is tussen knooppunt Burgerveen en Wassenaar in de richting van Den Haag
   afgesloten.
• De N44 is tussen Wassenaar en de N14 in de richting van Den Haag afgesloten.

Van zondagmiddag 23 maart 16.00 uur tot woensdagochtend 26 maart 05.00 uur:

• De N14 is in beide richtingen afgesloten.

* Wijzigingen op tijdstippen voorbehouden.

Meer informatie: factsheet Hinder op 24 en 25 maart in de Randstad

Advies en reisalternatieven
• Het advies is om op 24 en 25 maart niet naar dit deel van de Randstad te komen,
   als u er niet per se hoeft te zijn. Probeer bijvoorbeeld elders of thuis te werken.
• Als u toch in Den Haag, Schiphol of omgeving moet zijn, reis dan buiten de spits.
• Wie tijdens de spits richting Den Haag en Schiphol moet, krijgt het advies met de trein
   te reizen. De Nederlandse Spoorwegen zetten in de spits langere treinen in tussen
   Amsterdam en Rotterdam.

Als u met de auto de weg op gaat, houd dan rekening met zeer ernstige verkeershinder en lange reistijden. Een goede voorbereiding is belangrijk. Raadpleeg deze website, houd de actuele verkeersinformatie in de gaten en volg de omleidingsroutes op de borden.

Meer informatie: factsheet Adviesroute op 24 en 25 maart 

Omleidingen
De omleidingsroutes zijn tijdens de drukke momenten de routes met de minste overlast.

Ook buiten de Randstad zijn er omleidingsroutes. Het verkeer vanuit het noorden, oosten en zuiden van het land wordt al vroegtijdig omgeleid:

• Amsterdam naar Den Haag/Rotterdam: volg de A2/A12.
• Alkmaar naar Amsterdam: volg de N244/N246/A8/A10.
• Joure naar Amsterdam: volg de A6/A1.
• Joure naar Den Haag/Rotterdam: volg de A6/A27/A12.
• Groningen naar Den Haag/Rotterdam: volg de A28/A50/A15.
• Arnhem/ Nijmegen naar Den Haag/Rotterdam: volg de A50/A15.

Lokale omleidingsroutes volgen nog. De reistijden worden hoe dan ook langer dan de weggebruikers gewend zijn.

Meer informatie: factsheet Omleidingsroutes

Extra beperkingen tijdens nucleaire top voor exceptioneel vervoer


De organisatie van de nucleaire top in Den Haag heeft gemeend om bovenop de algemene verkeersmaatregelen extra beperkende voorschriften voor het exceptionele vervoer in te moeten voeren. Het besluit is zonder enige vorm van overleg met de sector tot stand gekomen.

Deze extra beperkingen zouden betekenen dat het meeste exceptionele vervoer tijdens de top op een groot aantal wegen in en rond Den Haag niet mogelijk is. Veel bedrijven zouden hierdoor zwaar getroffen worden. Een onacceptabele situatie.

De maatregelen blijken afkomstig te zijn van de politie Den Haag. TLN heeft contact gezocht met de politie Den Haag en heeft de politie ervan kunnen overtuigen dat het pakket van extra maatregelen voor het exceptionele vervoer disproportioneel is en dat veel bedrijven hierdoor in grote problemen zouden komen. In goed overleg is het gelukt om tot een meer praktische en werkbare oplossing te komen. Deze bestaat eruit dat de extra maatregelen alleen van toepassing zijn op exceptionele transporten waarvoor begeleiding is voorgeschreven. Voor exceptionele transporten zonder begeleiding gelden dus alleen de algemene verkeersmaatregelen die voor alle weggebruikers van toepassing zijn. Met de politie is afgesproken dat exceptionele vervoerders via de RDW een nieuwe brief krijgen waarin ze worden geïnformeerd voer de gewijzigde situatie. Ook heeft de politie toegezegd de agenten op de weg goed te zullen informeren over de gewijzigde voorschriften zodat daar straks geen misverstanden over bestaan.
Het advies blijft wel om, voor zover mogelijk, Den Haag en omliggende wegen tijdens de nucleaire top met grote exceptionele transporten zoveel mogelijk te mijden.

Extra beperkingen tijdens nucleaire top voor exceptioneel vervoer zonder begeleiding

Voor exceptionele transporten zonder begeleiding gelden alleen de algemene verkeersmaatregelen die voor alle weggebruikers van toepassing zijn.

Extra beperkingen tijdens nucleaire top voor exceptioneel vervoer met begeleiding

Exceptionele transporten waarvoor begeleiding is voorgeschreven krijgen tijdens de NSS te maken met extra beperkingen. Dit exceptioneel vervoer is op een groot aantal wegen verboden.

Het gaat om de volgende wegen:

• N14
• A5
• N44
• N201
• N205
• N206
• N207

Alsmede de volgende trajecten:

• A12 vanaf  het Gouwe aquaduct tot aan de Zuid Hollandlaan in Den Haag en terug
• A20 vanaf het Gouwe aquaduct tot aan Westerlee en terug
• A13 vanaf het Kleinpolderplein tot aan de aansluiting met het Clausplein en terug
• A4 vanaf Schiphol tot aan Delft
• A44 vanaf Burgerveen tot en met Wassenaar en terug

De extra voorschriften zijn per brief door de RDW naar buiten gebracht. Volgens de politie Den Haag geldt het verbod vanaf maandag 24 maart 00.00 uur tot dinsdag 25 maart om 24.00 uur.

In het schrijven van de RDW wordt overigens de indruk gewekt dat de politie de bovengenoemde wegen voor het exceptioneel vervoer zal afsluiten. Dat is echter maar de vraag. Het lijkt onwaarschijnlijk dat buiten de algemene wegafsluitingen wegen speciaal voor het exceptioneel vervoer worden afgesloten. Op basis van een geldige ontheffing mag men daar in principe ook rijden. Of het verstandig is, is een andere vraag. Het advies is om Den Haag en omstreken gedurende de nucleaire top met exceptioneel vervoer zoveel mogelijk proberen te mijden en daarover met opdrachtgevers goede afspraken te maken.

Bron: vananaarbeter.nl, RDW, TLN , maart 2014

Meer informatie:
www.nss2014.com
www.vananaarbeter.nl/voorbereidopweg/nss/