Complexe zware hijs succesvol uitgevoerd

Gedurende de afgelopen jaren heeft Wagenborg zich bewezen als een ervaren en kundige partner voor logistieke maintenance contracten in de petrochemie en industrie.
In de praktijk levert een logistiek maintenance contract een grote variëteit aan hijs-, transport- en montagewerkzaamheden op, waarbij een doordachte aanpak gewenst is. Dezelfde vraag werd H&R ChemPharm GmbH onlangs mee geconfronteerd.

H&R ChemPharm GmbH is de oudste en één van de meest hoogwaardig producerende raffinaderijen ter wereld. De productielocatie van ChemPharm in Salzbergen is onderdeel van de H&R Groep en produceert ruwe chemische en farmaceutische materialen. Aan-gezien de fabriek al vele jaren oud is, zijn sommige onderdelen inmiddels verouderd en aan vervanging toe. Eén van deze componenten is een 54 jaar oude reactor. De installatie van een nieuwe reactor is een specialistisch project met een complexe hijs. En dat is waar Wagenborg te hulp schiet...

De nieuwe reactor is 37m lang en heeft een diameter van 1,37m waarmee deze twee keer zo groot is dan de oude reactor. Met dergelijke afmetingen zal de doorvoer en de kwaliteit van de productie aanzienlijk verbeterd worden. De 101 ton zware reactor, die gebouwd was in Grimma nabij Leipzig, moest geplaatst en geïnstalleerd worden in een stalen constructie van 40m hoog. Voor deze hijsklus zette Wagenborg één van haar LR1750's aan het werk. Op papier een makkelijke klus voor deze 750 tons rupskraan, maar de H&R locatie was niet berekend voor kranen met een dergelijke omvang. Bovendien is er weinig ruimte om te manoeuvreren door de vele systemen en leiding-bruggen die dicht op elkaar gebouwd zijn. Dit resulteerde dus toch in een complexe hijs, aangezien de reactor gehesen en weggezet moest worden op maar liefst 58m. Daarom was de rode reuzekraan, met een hoofdmast en jib van 35/65m,  uitgerust met een superlift ballast configuratie van 300 ton.

Vanaf de tijdelijke opslagplaats op de H&R locatie werd de reactor door de LR1750 en een 500 tons mobiele kraan horizontal gehesen. De reactor werd vervolgens langzaam van een horizontale naar een verticale positie gepositioneerd, waarna de rupskraan de reactor naar haar fundatie in de stalen constructie kon hijsen. En dit alles in vier uur tijd. Met deze prestatie van het Wagenborg team onder leiding van Peter Eiffius en Willy Drees is er wederom een pragmatische en veilige logistieke oplossing geboden waarbij het operationele proces van de fabriek niet is verstoord door de hijswerkzaamheden.

Bron: Wagenborg Nedlift B.V. , 27 maart 2014