Windows XP wordt niet meer ondersteund

Op 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Het besturingssysteem wordt na elf jaar trouwe dienst afgedankt. Voor een op de tien computergebruikers in Nederland betekent dat overstappen naar een nieuw systeem.

Wat betekent ondersteuningsstop concreet?
U kunt het besturingssysteem na de achtste april natuurlijk nog blijven gebruiken, maar dat doet u dan op eigen risico:
1. Microsoft zal voor Windows XP vanaf dat moment geen automatische 
    beveiligingsupdates meer beschikbaar stellen.
2. Software leveranciers zullen geen ondersteuning meer verlenen.
3. U loopt toenemende kans op hardware-problemen.

Ook is Microsoft Security Essentials niet meer beschikbaar. Een computer met Windows XP is na die datum kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico's. Bovendien kunnen er compatibiliteitsproblemen optreden met software en apparaten.

Overstappen
Voorafgaand aan het daadwerkelijk overstappen, is het raadzaam om eerst duidelijk voor uzelf (of uw bedrijf) op papier te zetten aan welke eisen een nieuw systeem moet voldoen. Waar gaat u het voor gebruiken? Welke toepassingen moeten er op draaien?

Vergeleken met elf jaar geleden (toen Windows XP voor het eerst werd uitgebracht) is veel software nu 'in de cloud' beschikbaar. Dat betekent dat een besturingssysteem in principe aan minder zware systeemvereisten hoeft te voldoen. Adviesvoor bedrijven: raadpleeg een deskundige.

Microsoft biedt een aantal hulpprogramma's aan voor het overstappen naar respectievelijk
• Windows 7 (Upgrade Advisor)
• Windws 8.1 (upgrade assistent)

Houd ook rekening bij de keuze van een nieuw besturingssysteem met de ondersteuningslifecycle die Microsoft heeft voorzien voor de laatste versies van Windows:
 
Ondersteuning Windows 7  Ondersteuning Windows 8
Uitgebreid tot 2020   Uitgebreid tot 2023
 
Bron: De Zaak, 31 maart 2014