Veel aandacht voor RI&E op Veilig Werkt Beter 2014

Het vakevent Veilig Werkt Beter draait om ‘Meer winst met veilig en gezond werken’. Een positieve invalshoek dus, en het vakevent trok vorig jaar meer dan 4.000 bezoekers. Op de eerste editie bleek een grote behoefte te zijn aan meer informatie over de RI&E die meer dan 50% van de bedrijven niet op orde heeft. Er is een spreekuur voor eerstelijns advies en er zijn specifieke voordrachten waar ook thema’s als psychosociale arbeidsbelasting, gedrags- en cultuurverandering en gezondheid & preventie aan bod komen. Veilig Werkt Beter 2014 vindt plaats van 4 t/m 6 november a.s. in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch.

Er worden op de komende editie meer bezoekers verwacht omdat het vakevent nog groter wordt, door de actualiteit en door de synergie met het naastgelegen nieuwe vakevent Inzet op Maat, over duurzame inzetbaarheid van personeel. Veilig en gezond werken krijgt steeds meer belangstelling. Veilig werken wordt door potentiële klanten steeds vaker als voorwaarde gesteld om te mogen leveren en leidt veelal ook tot efficiëntere procedures, minder uitval, voorkomen schade en verlagen ziekteverzuim. Daarnaast zorgt langer doorwerken ook voor meer aandacht aan gezond werken.

One-stop-shop
Veilig Werkt Beter toont hoe veilig werken al bij de bron aan te pakken en biedt inzicht in het integraal ontwerpen van veilige en gezonde producten, keuze materialen en inrichten van processen. Daarnaast vinden bezoekers er oplossingen voor een veilig gebouw, een veilige werkplek en restveiligheid (persoonlijke beschermingsmiddelen). Naast preventieve maatregelen komen ook incidentbestrijding en bedrijfshulpverlening uitgebreid aan bod.

De komende editie is er speciale aandacht voor langdurig werken in dezelfde houding ('stilzitten is dodelijk'), psychosociale arbeidsbelasting (goed voor 1/3 van het werkgerelateerd ziekteverzuim), resilience, werken op hoogte (en verantwoordelijkheid opdrachtgevers), nieuwe regelgeving en risicomanagement.

Awareness & activiteiten
Op Veilig Werkt Beter kan de bezoeker ook zelf onveilig en ongezond werken ervaren d.m.v. demo's en zelf doen activiteiten op het binnen- en buitenterrein. Er zijn workshops over werken met gevaarlijke stoffen en de zorgplicht van bedrijven en in het theater zijn meer dan 50 flitspresentaties afgewisseld met rollenspellen en paneldiscussies. De meest innovatieve oplossingen zijn te zien in de expositie van de Veilig Werkt Beter Award. Vorig jaar ging deze prijs naar de Airbo Aircleaner, de slimme luchtreiniger in de bouw, van Klop Innovations b.v.

Veilig Werkt Beter wordt georganiseerd door 2XPO C.V., in samenwerking met een uitgebreide adviescommissie bestaande uit o.a. vertegenwoordigers van Focal Point, Beroepsvereniging Arbeids- & Organisatiedeskundigen (BA&O), Beroepsvereniging Arbo Adviseurs (BvAA), Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening (NVB), UNETO-VNI, VeiligheidNL, Vereniging Verticaal Transport (VVT) en VNO-NCW / MKB Nederland.
Meer info: www.veiligwerktbeter.nl

Bron: Veilig Werkt Beter 2014, 2XPO C.V., 26 juni 2014