Vier machinisten halen als eerste in Nederland het verplichte TCVT persoonscertificaat Machinist Krol

Op vrijdag 21 november jl. hebben vier kandidaten examen afgelegd voor de opleiding Machinist Krol. Als eersten in Nederland beschikken zij over het binnenkort verplichte TCVT/W5-02-certificaat. Opleiding en examen vonden plaats bij het opleidingscentrum van VTC in Ede.

Met ingang van 1 april 2016 mogen alleen gecertificeerde krol-machinisten op het spoor werken. VTC introduceerde dit jaar - als eerste en enige opleider in Nederland - de opleiding voor machinisten van 2-weg graafmachines met hijsfunctie (de zogenaamde krol). Tijdens de tweedaagse opleiding staan de theorie en praktijk van het veilig hijsen centraal. VTC beschikt over een oefenterrein met tientallen meters spoorbaan, krollen en hulpmaterieel.

Eerste examens
Vrijdag 21 november jl. nam het NECV (Nederlands Examen Centrum Verticaaltransport) bij VTC de eerste examens af. De vier examenkandidaten moesten uiteenlopende opdrachten uitvoeren met een krol. Daarbij werden zij getoetst aan de hand van het TCVT/W5-02-certificatieschema. Aannemers uit het hele land waren aanwezig om de examens te volgen en kennis te maken met de nieuwe opleiding. VTC zorgde voor snert en roggebrood met spek.   

Branche enthousiast
De branche reageerde enthousiast op de opleiding voor krol-machinisten. Onder de aannemers leefde al langer het idee om een opleidingsstandaard te gaan hanteren, om zo de kwaliteit van de krol-machinisten te waarborgen. Deze nieuwe opleiding is een uitstekende invulling, die bovendien aansluit bij de wettelijke eisen. Inmiddels heeft VTC vele tientallen aanmeldingen binnen.

Tweedaagse opleiding
Tijdens de tweedaagse opleiding leren machinisten hoe zij veilig hun kraan bedienen bij hijswerkzaamheden op het spoor. Zo leren zij alles over communicatietechniek, beheersing van de machine, hijsen in verkanting, keuze van en werken met hulpstukken en werken op het spoor. De opleiding machinist Krol TCVT/W5-02 kan gevolgd worden door iedereen die beschikt over het certificaat gereedschapsmachinist en het TCVT-certificaat WSCS Machinist grondverzetmachine of Machinist mobiele kraan. Deze vooropleidingen worden ook door VTC verzorgd.

Over VTC
VTC is gespecialiseerd in het opleiden van machinisten voor verticaal transport. Daarnaast biedt VTC aanvullende cursussen voor machinisten, chauffeurs en andere logistiek medewerkers. De meeste trainingen kunnen zowel op de trainingslocatie in Ede als in-company worden gegeven.

Bron: VTC, 24 november 2014