Acquisitiefraude eindelijk serieus genomen

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel dat acquisitiefraude strafbaar stelt, dinsdag 3 februari met algemene instemming heeft aangenomen. De wet van Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD) geeft aan dat deze vorm van fraude een serieus probleem is. ‘Slachtoffers worden eindelijk voor vol aangezien’, stellen de ondernemingsorganisaties.

Spooknota's
Tien jaar geleden werd deze vorm van fraude, waarbij ondernemers worden misleid via zogenoemde spooknota's, nog 'weggelachen', aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Ondernemers moesten maar beter opletten. Nu noemde minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het wetsvoorstel tijdens de Kamerbehandeling een 'goede aanvulling op de bestaande instrumenten'.

Fraudecommissaris
Wat volgens de ondernemingsorganisaties nu nog ontbreekt, is de aanstelling van een fraudecommissaris of - autoriteit om de strijd tegen de verschillende vormen van fraude te coördineren. Ook zou de Fraudehelpdesk structurele financiering moeten krijgen.

Bron: VNO-NCW, 03-02-2015