BKV investeert in reusachtige 600 tons-rupskraan

Begin juli arriveert de nieuwste aanwinst van kraanverhuurbedrijf BKV: een enorme rupskraan. De splinternieuwe Liebherr LR 1600/2 heeft een hijsvermogen van 600 ton. BKV zet de kraan in voor het (de)monteren van onder meer grote windturbines.

De Liebherr LR 1600/2 laat indrukwekkende cijfers zien. Het maximale hijsvermogen is 600 ton. Vooral de lasttabellen zijn uniek. Bij een maximale gieklengte van 156 meter en een vlucht van 16 meter tilt de Liebherr nog moeiteloos 85 ton. Om de kraan op zijn plaats te houden, is wel 610 ton aan ballast nodig.

50 vrachtwagens
De stalen reus staat op rupsen die maar liefst 2 meter breed zijn (per rups) en 38 ton wegen. De rupskraan kan op de hijslocatie verreden worden. Om de kraan en al het toebehoren op deze locatie te krijgen, zijn niet minder dan 50 vrachtwagens nodig. Voor het opbouwen van de kraan is vervolgens een flinke mobiele kraan nodig.

Veel vraag
Tot nu toe had BKV alleen mobiele kranen: zelfrijdende kranen. De laatste aanwinst was een 750-tons mobiele kraan. Voor het plaatsen van windturbines zijn echter steeds grotere kranen nodig. De masthoogte neemt toe, net als de gewichten van de gondel en rotor. De nieuwe Liebherr LR 1600/2 voorziet in een behoefte. De kraan wordt direct na levering ingezet.

Specialist in windenergiesector
BKV voert als kraanverhuurbedrijf uiteenlopende opdrachten uit. Naast het reguliere verticaal transport in bouw en industrie is BKV specialist in complex hijswerk. Daarbij gaat het vaak om een combinatie van grote gewichten, grote hoogten, risicovolle objecten en/of moeilijk bereikbare hijslocaties. Een specialisme van het Barneveldse  Kraanverhuur is verticaal transport in de windenergiesector. BKV wordt door internationale opdrachtgevers betrokken bij het opbouwen en demonteren van windturbines.

Bron: BKV B.V., 22 juni 2015