Onderzoeksraad start met kraanongeval

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar het kraanongeval met de omgevallen bouwkranen bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. Wat ging er mis?

Medewerkers van de Onderzoeksraad zijn sinds maandagmiddag 3 augustus op de plek des onheils om de ravage te bekijken en de eerste gegevens te verzamelen. Hoe lang dat gaat duren, kan voorzitter Tjibbe Joustra nog niet zeggen. De onderzoekers kunnen hun werk het beste doen als er niets verandert op de plek van het kraanongeval. Ze hebben zeker nog de hele dag nodig.

Oorzaak
Het onderzoek richt zich op de oorzaak en de achterliggende factoren van het ongeval. Daarbij zal er extra aandacht zijn voor complexe werkzaamheden, zoals hijsen op het water. Verder kijkt de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de gemaakte plannen en voorbereidende werkzaamheden voor het plaatsen van het brugdeel. Uit de oorzaak en achterliggende factoren van het kraanongeval kan de Raad lessen trekken voor de toekomst.

Gegevens
Onderzoekers zijn sinds de middag van het kraanongeval aanwezig in Alphen aan den Rijn voor het verzamelen van de eerste gegevens. Aan de hand van deze gegevens en de gekozen focus wordt het onderzoek ingericht en vormgegeven. De Raad streeft ernaar het onderzoek binnen een jaar af te ronden. Daarna volgt publicatie van het onderzoeksrapport.

Oproep
De Onderzoeksraad voor Veiligheid ontvangt graag filmmateriaal van het voorval. Zowel professioneel vastgelegd beeld als dat van omstanders is welkom. Stuur het materiaal naar info@onderzoeksraad.nl. Bestanden groter dan 8 MB graag verzenden via een webdienst als wetransfer.

Bron: Arbo online, 4 augustus 2015