Gemeente Alphen kende risico’s hijsklus

De gemeente Alphen aan den Rijn wist dat er ongelukken konden gebeuren tijdens de hijsklus van het brugdeel. Dat blijkt uit het VGM-plan van 18 april 2014, bericht de NOS.

Het Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan werd door een advies- en ingenieursbureau geschreven in opdracht van de gemeente, weet de NOS. In de tekst benadrukt de gemeente dat de projectuitvoerder zelf ook een plan moet maken om de gevaren voor de veiligheid van werknemers en omstanders te beperken.

Risico's
Het document beschrijft meerdere risico's, waaronder de hijsklus en het werken op hoogte of boven water. “Voor alle hijswerkzaamheden geldt dat er risico's zijn, zoals vallende materialen, omvallen van materieel of het raken van objecten”, schrijft het adviesbureau. Het risico van het omvallen van de kranen staat eveneens beschreven in het plan. “Bij de plaatsing van de prefab-elementen zijn er risico's op vallende voorwerpen of omvallen van kranen.”

Verantwoord
Aannemersbedrijf Mourik is de hoofdaannemer van de renovatie van de Koningin Julianabrug. Directeur Jaap Kruijt ontkent dat er risico's waren ingecalculeerd bij het aannemen van de hijsklus. “We zijn verantwoord bezig geweest met zeer gespecialiseerd bedrijven met jarenlange ervaring in dit soort werk.”

Voor bewoners die hun huis niet in kunnen, stelt het bedrijf een voorschot beschikbaar van 2000 euro. Getroffen winkeliers kunnen rekenen op 5000 euro. Eerder op de dag meldde het Verbond van Verzekeraars dat het nog onduidelijk was wie voor de ontstane schade moet opdraaien.

Bron: Arbo online, 6 augustus 2015