Meeste sectoren in 2015 weer terug op niveau van voor crisis

De meeste sectoren in het Nederlandse bedrijfsleven zijn in 2015 in omvang weer terug op het niveau van voor de crisis. Dat meldt het economisch bureau van ABN Amro in een prognose.

Na het overgangsjaar 2014, waarin alle sectoren de weg naar groei hebben ingezet, zullen de activiteiten in alle marktsectoren dit jaar en volgend  jaar weer gestaag toenemen, zo verwacht ABN. De groei is te danken aan zowel de export als aan investeringen en consumptie.

Nog niet alle sectoren zullen in 2015 echter terug komen op het niveau van 2008. Zo zijn in de bouw de productieniveaus nog bijna 20 procent lager dan voor de crisis, in de woningbouw is het verschil zelfs bijna 40 procent. Ook de vrijetijdssector loopt nog 5 tot 10 procent achter.

De industrie, transport en logistiek, detailhandel en de zakelijke dienstverlening bevinden zich in omvang, gemeten naar toegevoegde waarde, weer ongeveer op hetzelfde niveau als in 2008.

IT-dienstverlening
Uitschieters zijn de IT-dienstverlening en de luchttransportsector, die in omvang respectievelijk 25 en 20 procent boven het niveau van voor de crisis uitkomen.

De kleinste groei is te zien in de agrarische sector en voedingssector. "Deze sectoren zijn relatief minder gevoelig voor conjuncturele schommelingen", aldus het rapport.

De grootste groei geldt voor de bouwsector en de zakelijke dienstverlening. ABN Amro verwacht wel dat het sterke groeitempo van de meeste sectoren in 2016 iets zal afnemen.

Ook het aantal faillissementen komt steeds dichter bij het niveau van voor de crisis, volgens het onderzoek. Per duizend ondernemingen gingen er 4,5 tot 5 failliet het afgelopen jaar.

Daarbij is het vertrouwen van ondernemers, gebaseerd op de maandelijkse inkoopmanagersindex van de industrie, op het hoogste niveau in de afgelopen vier jaar beland.

Bron: EVO nieuwsflits, 11 augustus 2015