Opruimen Alphen net mikado

Het opruimen van de ravage van het kraanongeval in Alphen aan den Rijn moet uiterst voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat er nieuwe schade ontstaat. Een soort mikado, vindt hoofdaannemer Mourik. Bijna twee weken geleden ging het helemaal mis bij de werkzaamheden aan de Julianabrug. Twee grote kranen raakten uit balans bij het plaatsen van een nieuw brugdek. Kranen en brugdek kwamen terecht op een aantal panden in de ondergelegen Hooftstraat.

Stabiliteit
In het getroffen gebied in Alphen hebben externe experts meetinstrumenten aangebracht op delen van de rampplek. Daarmee kunnen de deskundigen de situatie nauwkeurig in de gaten houden. Zij kunnen dan op tijd maatregelen nemen als ergens de stabiliteit in gevaar komt. Ook bij het opruimwerk kan hiervan gebruik worden gemaakt.

Mikado
“De klus is te vergelijken met het spel mikado, waarbij je de stokjes één voor één moet verwijderen zonder dat andere mogen bewegen. Alleen is dit absoluut geen spel maar serieuze werkelijkheid”, zegt een woordvoerder van aannemer Mourik. Het bedrijf was hoofdaannemer van de werkzaamheden aan de Alphense Julianabrug. Bij het ongeval vielen geen doden. Wel is er voor miljoenen schade.

Opruimwerk
Wanneer er met het opruimwerk kan worden begonnen, is nog niet duidelijk. “We werken hard aan de voorbereidingen op de werkzaamheden”, heeft een woordvoerster van de gemeente Alphen laten weten. Het is ook nog niet bekend of aannemersbedrijf Mourik zal worden ingeschakeld bij het bergingswerk.

Bron: Arbo online, 13 augustus 2015