VTC legt spoortraject aan in Ede voor praktijktoets GMCN

UNIEKE LOCATIE VOOR PRAKTIJKBEOORDELING GEREEDSCHAPMACHINIST

Er bestaat de mogelijkheid voor Kraanmachinisten om de Praktijkbeoordeling Gereedschap Machinist voortaan niet meer op het werk zelf te doen. VTC in Ede heeft een unieke trainingslocatie, waar gereedschapmachinisten de test kunnen afleggen.

Op de trainingslocatie in Ede heeft VTC een spoortraject met overgang gerealiseerd, inclusief bovenleiding. Machinisten kunnen met hun eigen kraan op dit traject laten zien hoe ze insporen, omgaan met de bovenleidingen, samen werken met de mensen om de machine en leidinggevende en daarbij omgaan met de veiligheidseisen. Een unieke trainingsfaciliteit, waarmee alle nadelen van de Praktijkbeoordeling Gereedschap-machinist tijdens het werk opgeheven zijn.
De Praktijkbeoordeling is verplicht en moet om de drie jaar worden afgenomen volgens de certificeringseisen van Railalert. De bevoegdheid wordt bijgeschreven in het DVP (digitaal veiligheidspaspoort). Dit paspoort is een vereiste om te mogen werken in de zones A en B op het spoor.

Voordelen
Door de praktijkbeoordeling buiten het werk en gewoon overdag te laten plaatsvinden, is er geen nadelige invloed op de projectplanning, die vaak al weinig ruimte biedt. Voor de machinist is het daardoor rustiger, terwijl de test toch op een realistische locatie plaatsvindt en met eigen materieel kan worden gedaan. Door samen met collega's of in combinatie met de KROL de Praktijkbeoordeling te doen, is de efficiëntie qua manuren optimaal.

Combinatie met KROL
Een gecertificeerd beoordelaar neemt de test af en beoordeelt de kandidaat op dertig belangrijke aspecten. Per dagdeel kunnen twee machinisten de Praktijkbeoordeling Gereedschapmachinist afleggen. Kraanbedrijven kunnen hun machinisten tijdens een aansluitend dagdeel de Praktijkbeoordeling KROL laten afleggen.

Meer informatie
VTC (Verticaal Transport Centrum) is landelijk specialist in hijsopleidingen en heeft inmiddels vele kraanmachinisten geschoold in professioneel en veilig werken.
Wilt u een praktijkbeoordeling plannen of meer informatie over het trainingsprogramma van VTC? Erik Bouwman van VTC staat u graag te woord. Bel (06-430 78 125) of mail  hem gerust.

Bron: Verticaal Transport Centrum, 14 maart 2016