Last minute: de Belgische tol nadert

Het is bijna 1 april. Vanaf dat moment gaat België tol heffen op alle belangrijke wegen. Ondernemers die geen tolkastje hebben krijgen van EVO het advies om gebruik te maken van de service-points in België. Mocht een bedrijf te laat zijn met het bestellen van de OBU (On Board Unit, het ‘tolkastje’ in de volksmond) of slechts eenmalig of sporadisch door België rijden, dan kunnen truckchauffeurs via een fast-trackprocedure een OBU krijgen bij een servicepunt.

135 euro borg
Dit is aan te bevelen in gevallen waarbij er geen OBU is besteld via de Road User Portal. Deze OBU's zijn beschikbaar op de diverse servicepoints bij de Belgische landsgrenzen. Hier betaalt de chauffeur 135 euro borg voor een tijdelijke unit en een prepaid-bedrag. Hij krijgt dan een OBU, een pincode en een ontvangstbewijs. Hiermee kan hij zijn weg binnen België vervolgen. Bij de servicepoints kan de chauffeur naderhand de OBU ook weer inleveren en/of het prepaid-saldo opwaarderen. Op de plattegrond van de Satellic website is een overzicht te vinden van de service points.

Vertraging
De kans bestaat dat de OBU's op sommige servicepoints al uitverkocht zijn vanwege de grote vraag. De administratieve afhandeling kost bovendien tijd, waardoor het verstandig is rekening te houden met vertragingen tijdens de rit. Op de gok België inrijden zonder een OBU wordt ten strengste afgeraden, want een bekeuring is duur. Niet voldoen aan de tolwetgeving kan een boete van 1000 euro per controle opleveren.

Bron: EVO, 15 maart 2016