Wagenborg plaatst verbindende spanten Pontsteiger Amsterdam

Wagenborg heeft ten behoeve van de bouw van de Pontsteiger in Amsterdam 4 enorme stalen spanten getransporteerd en geplaatst. De spanten, gefabriceerd door Buiting Staalbouw (www.buitingstaalbouw.nl) in Almelo, verbinden de twee woontorens van de Pontsteiger met elkaar.

Na een intensieve voorbereidingsperiode was begin juni 2017 het moment suprême daar: de stalen spanten konden geplaatst worden, nadat Wagenborg deze vanuit Almelo naar Amsterdam had aangevoerd via weg en water. Echter, door extreme wind moest het plaatsen van de eerste spant worden uitgesteld. Voor een aantal betrokkenen en geïnteresseerden, waaronder bewoners van de Silodam, een tegenvaller. Op 9 juni was het dan toch echt zover en kon Wagenborg de eerste spant plaatsen.

Om de spanten (met een lengte tot 48,5 meter en een gewicht tot 78 ton per stuk) te plaatsen heeft Wagenborg twee 500 tons mobiele telescoopkranen met jib ingezet. De Pontsteiger ligt aan het IJ, een prachtige, maar zeer krappe werklocatie: de kranen moesten beiden tussen het gebouw zelf en de damwand worden geplaatst. Voor Wagenborg echter geen probleem, maar een interessante uitdaging. Geheel volgens plan heeft het Wagenborg team, in samenwerking met alle overige betrokken partijen, de spanten geplaatst. Hierbij kwam het aan op vakmanschap en de onderlinge samenwerking van de machinisten, gezien de enkele millimeters (!) speling.   

De Pontsteiger in Amsterdam wordt één van de grootste en hoogste woongebouwen van Amsterdam. Architectenbureau Arons & Gelauff heeft de Pontsteiger ontworpen. Een eyecatcher aan de skyline, met uitzicht op het IJ en de Houthaven. Meer informatie? Ga dan naar www.pontsteiger.nl

Bron: Wagenborg Nedlift B.V., 20 juni 2017