Monteur raakt ernstig gewond bij spoorwerkzaamheden

Bij spoorwerkzaamheden in de Drentse stad Coevorden is zondagmiddag een 23-jarige monteur ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een krol, een soort graafmachine. Dat laten ProRail en hoofdaannemer BAM weten. Hij werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. ProRail en BAM doen nu gezamenlijk onderzoek naar de toedracht.

De krol reed achteruit terwijl de monteur op één been geknield zat in het spoor. De machinist had in zijn spiegels gekeken, maar kon de monteur niet zien zitten. Een andere medewerker riep naar de monteur, die vervolgens uit het spoor sprong en daarbij werd geraakt bij zijn enkel. Hij werd met spoed geopereerd, maar zijn onderbeen kon niet meer gered worden en is geamputeerd, volgens Rail Alert.

Advies
“Hij is dit weekend met spoed geopereerd, maar heeft helaas blijvend letsel aan het ongeluk overgehouden,” zegt ProRail-woordvoerder René Vegter. “ProRail en BAM zijn erg geschrokken en wensen de man en zijn familie heel veel sterkte toe bij het verdere herstel.” Daarbij wordt ook gekeken of er maatregelen mogelijk zijn om soortgelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen, zegt Vegter.

In de afgelopen jaren zijn er vaker ongelukken gebeurd met een achteruitrijdende krol. Hieruit blijkt dat de achteruitrijcamera en de spiegels niet voldoende zicht geven. Rail Alert geeft daarom naar aanleiding van het ongeluk dringend het advies om het achteruit rijden met een krol tot een minimum te beperken. Uitzondering wordt alleen gemaakt voor situaties waarin er geen andere optie is én als de krol begeleid wordt.

Bron: SpoorPro, 14 augustus 2018