Spuiterij Gouweleeuw investeert in straalrobot

Bij Spuiterij Gouweleeuw in Emmeloord beschikt men sinds kort over een geheel geautomatiseerd straalproces door de investering in een straalrobot. Het bedrijf is de eerste private onderneming in Europa die in een dergelijke robot investeert. Eind vorig jaar werden hierover de eerste gesprekken gevoerd met Holland Mineraal uit Deventer, vertegenwoordiger van fabrikant Blastman Robotics uit Finland.

Met de investering in de straalrobot onderscheidt Gouweleeuw zich in de zeer conventionele straalwereld op het gebied van arbeidsomstandigheden en kwaliteit. Stralen is een zwaar beroep en Spuiterij Gouweleeuw zet hiermee een flinke stap in de optimalisatie van de arbeidsomstandigheden.

De straalrobot zal, na een korte aanloopperiode waarin hij diverse straalprogramma's “leert”, de huidige producten volledig automatisch kunnen stralen. Hierdoor is er sprake van een constant gelijke kwaliteit. De robot beschikt ook over een manuele stand. De operator kan daarbij vanuit de cabine de robotarm bedienen. Grote objecten kunnen zo efficiënt gestraald worden onder perfecte straal- en arbeidsomstandigheden.

Spuiterij Gouweleeuw kent een groei van het aantal opdrachten en varieert de activiteiten van de medewerkers. Hierdoor blijft het aantal arbeidsplaatsen ook na de introductie van de straalrobot gelijk.

Bron: Spuiterij Gouweleeuw, 24 oktober 2018