Diverse nepfacturen in omloop

De Fraudehelpdesk waarschuwt weer voor enkele spooknota's. Dat zijn bijvoorbeeld nepfaturen die verstuurd zijn uit naam van een bestaand bedrijf, waardoor de ontvanger geen argwaan koestert. Deze facturen zijn nauwelijks van echte facturen te onderscheiden. Ook wordt een aanbod soms vermomd als factuur. Wie de kleine lettertjes niet leest en 'gedachtenloos' betaalt, zit dan vaak vast aan een langjarig contract.

Hieronder een overzicht van recente spookfacturen:

Zogenaamd vanuit De Telefoongids & Gouden Gids (DTG) worden er e-mails gestuurd met in de bijlage een factuur voor een advertentieprogramma. Er zou hiervoor
786,50 moeten worden overgemaakt. De factuur ziet er exact zo uit als de echte facturen van DTG. Alleen de klantnummers, factuurnummers en de adresgegevens komen niet overeen met de echte klantgegevens. Ook staat er in de spookfactuur een Roemeens bankrekeningnummer, dat niet van DTG is. Bekijk het voorbeeld.

Verschillende ondernemers laten weten dat zij benaderd zijn door 'World Organization Intellectual Property'. Het zou gaan om een registratie van bedrijfsgegevens, maar wie de kleine lettertjes goed bekijkt, ziet dat het hier een aanbod betreft. Zich laten registreren bij deze organisatie kost een kleine 2000,-, maar het is geen officiële bedrijfsregistratie. Bekijk het voorbeeld.

WTP Trademark Publication verstuurt aanbiedingen die sterk lijken op een factuur. Wie goed leest, ziet dat het slechts een offerte is. Deze 'aanbieding' gaat over de registratie van gegevens van de geadresseerde ondernemer. De afzender heeft echter niets te maken met de officiële instanties waar een handelsmerk kan worden vastgelegd. Wie de 890,- betaalt, gaat bovendien een overeenkomst aan voor drie jaar. Bekijk het voorbeeld.

Factuur ontvangen?
Als u een van deze 'facturen' heeft, dan hoeft u hier niet op te reageren. U kunt de mail doorsturen naar de fraudehelpdesk en vervolgens verwijderen uit uw mailbox. Als u heeft betaald, doe dan aangifte bij de politie. Controleer ook de algemene voorwaarden om te zien of de overeenkomst moet worden opgezegd om een verlenging te voorkomen.

Advies
Controleer altijd de afzender van de post die u ontvangt. Lees vooral ook de 'kleine lettertjes' goed door voordat u betaalt. Omdat dit geen factuur is maar een aanbod, is er geen verplichting om te betalen. U kunt het aanbod weggooien zonder verdere consequenties.

Bron: VNO-NCW, 14 februari 2019