Deskundig aanslaan van lasten

Er wordt door de stichting TCVT gewerkt aan een certificatieschema van vakbekwaamheid voor aanpikker in de bouw. Instabiliteit van de last, gerelateerd aan het aanslaan van de last, is waarschijnlijk nog steeds de grootste bron van ongevallen met kranen. Het doel is om de deskundigheid van de aanpikker onder de kraan te verbeteren en daarmee ongevallen te voorkomen.

De TCVT kent op dit moment een schema voor hijsbegeleider (de rol van aanpikker en seingever), schema W04-08 en daarvoor bestaan al opleidingen en TCVT-examens. De status op dit moment is dat de beide schema's (hijsbegeleider en aanpikker) veel op elkaar lijken en er twijfel bestaat of op basis van deze verschillen er wel twee afzonderlijke schema's moeten komen. Aangezien er duidelijk behoefte is aan een schema specifiek voor de bouwsector die past bij de rol van aanpikker zoals die door werknemers kan worden uitgevoerd, zal de betreffende TCVT-werkkamer hier opnieuw inhoudelijk naar gaan kijken. Gepland is om dit voor 1 oktober gereed te hebben. Dan kan het schema vastgesteld worden en kunnen er, op basis van het schema, examenvragen worden ontwikkeld en opleiders kunnen opleidingen gaan ontwikkelen. Wellicht dat er eind dit jaar al aanbod van opleidingen mogelijk kan zijn.

In de TCVT zijn partijen betrokken op het gebied van verticaal transport waaronder o.a. werkgeversorganisaties Bouwend Nederland en de VVT, vakbonden zoals het FNV en HZC en certificerende instellingen zoals DNV GL. Voor meer informatie zie www.tcvt.nl.

Bron: VVT, 26 juli 2019