Conjunctuurinformatie: Export groeit met 1 procent

Het volume van de goederenexport was in juli 1 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is ongeveer gelijk aan de voorgaande maand, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juli groeide vooral de export van chemische producten, machines en voedingsmiddelen. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in juli 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. De groei van de import en de export werd wederom gedrukt door een, niet bij naam genoemd bedrijf dat vanaf oktober vorig jaar een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land.

Volgens de zogeheten exportradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de export in september iets gunstiger dan in juli. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarontwikkeling van de wisselkoersen verbeterde.

Detailhandel zet meer om
De detailhandel heeft in juli 3,4 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De omzet van de winkels in non-food groeide in juli met 2,9 procent. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, was 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. De winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren realiseerden in juli de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in recreatieartikelen en de winkels in schoenen en lederwaren was hoger dan vorig jaar. De drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in consumentenelektronica en witgoed hadden minder omzet.

De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen de opbrengsten met 1,4 procent aandikken terwijl het volume met 0,5 procent kromp. De omzet van de supermarkten lag 1,7 procent hoger, die van de speciaalzaken was 0,8 procent lager dan een jaar eerder.

Online werd 15,4 procent meer omgezet. Bij webwinkels, die als hoofdactiviteit verkoop via internet hebben, was sprake van een plus van 14,8 procent. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, zogeheten multichannelers, groeide met 16,3 procent.

Omzet transportsector blijft groeien
Transportbedrijven hebben in het tweede kwartaal wederom hogere opbrengsten geboekt. De snelste groei was zichtbaar bij post- en koeriersbedrijven en de bedrijven die diensten binnen de luchtvaart aanbieden.

De omzet in de gehele transportsector ging in het afgelopen kwartaal met 3,7 procent omhoog vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het is al het tiende kwartaal op rij met een stijging van de inkomsten. Vrijwel alle sectoren groeiden. Alleen in de zeevaart was een kleine omzetdaling te zien. De meerderheid van de transportbedrijven verwacht in het derde kwartaal een vergelijkbare omzet te behalen als in het tweede kwartaal. Transportbedrijven geven aan nog steeds belemmerd te worden door personeelstekorten.

Groei koopkracht laagst in jaren
De gemiddelde Nederlander is er vorig jaar 0,3 procent in koopkracht op vooruitgegaan ten opzichte van 2017. Sinds 2013 is de groei van de koopkracht niet meer zo gering geweest.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders gingen erop vooruit, met name werknemers. Die zagen hun koopkracht met gemiddeld 1,8 procent stijgen. Gepensioneerden en mensen met een uitkering gingen er juist op achteruit. Die hadden respectievelijk 0,5 procent en 0,2 procent minder te besteden. Gepensioneerden zagen in 2017 hun koopkracht ook al dalen.

De cijfers van het CBS betreffen de dynamische koopkrachtontwikkeling. Die berekent het statistiekbureau op basis van feitelijke inkomenswaarnemingen en de inflatie. Deze koopkrachtcijfers verschillen van de zogeheten statische koopkrachtontwikkeling. Dat zijn ramingen over de veranderingen in de koopkracht die het CBS baseert op onder meer beleidsplannen en verwachte economische ontwikkelingen. De laatste raming van het CBS ging uit van een koopkrachtstijging van 0,2 procent.

Bron: VNO-NCW, 16 september 2019