Sector geeft groots aandacht aan beroep met Dag van de Vrachtwagenchauffeur

'Bedrijven door heel Nederland verrassen vrachtwagenchauffeurs'

“Vrachtwagenchauffeur is een mooi en belangrijk vak”, zegt Elisabeth Post, voorzitter van TLN. ‘Met een Dag van de Vrachtwagenchauffeur vragen we daarom aandacht voor dit fantastische beroep en voor de onmisbare bijdrage die vrachtwagenchauffeurs leveren’. Op 12 december staat de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur op de rit. Honderden bedrijven nemen hieraan deel met een ‘Bedankt’ actie in hún bedrijf. Met deze dag willen werkgevers-organisaties en vakbonden een jaarlijkse traditie in gang zetten.

Zonder transport staat alles stil. Met die kreet bracht TLN jaren geleden al het belang van het goederenvervoer over de weg onder de aandacht. Anno 2019 is hij echter actueler dan ooit. De groei van bedrijven in onze sector houdt aan, het aantal bedrijven, werknemers en chauffeurs neemt verder toe. Tegelijkertijd blijft de arbeidsmarkt (zeer) krap. Daarnaast koopt de consument steeds vaker online en ook winkels zijn tegenwoordig langer en vaker open. Vrachtwagens, of nog beter hun chauffeurs, vormen hierdoor een onmisbare schakel in de logistieke keten. Zij zorgen er immers voor dat winkels en supermarkten bevoorraad worden, dat bedrijven hun goederen krijgen en dat op de bouwplaats alles doorgang kan vinden.”
 
Waardevol vak
Willem Dijkhuizen, bestuurder bij FNV: “Het vak van vrachtwagenchauffeur verdient waardering. De mannen en vrouwen achter het stuur maken immers lange dagen en zijn dag en nacht onderweg om hun lading af te leveren. Daarbij trotseren ze files en bieden slechte weersomstandigheden het hoofd. Allerminst ideale omstandigheden maar dagelijkse kost voor onze beroepschauffeurs. Gelukkig doen ze dat met veel plezier zodat de consument niet mis grijpt in de winkel. Best iets om eens bij stil te staan en waardering voor te tonen.” Tjitze van Rijssel van CNV: “Een schouderklopje doet iedereen goed. Prima dat de chauffeur nu extra aandacht krijgt. Eigenlijk is elke dag de dag van de chauffeur. We kunnen er nog wel een paar duizend bij hebben. Zorgen wij voor de opleiding en een baan!”

Nieuwe kijk op beroep
Willem de Vries, STL: “Om die waardering kenbaar te maken, zetten we een eerste stap met een speciale dag waarop we een welgemeend: Bedankt! uitspreken. Hopelijk vormt deze dag een nieuwe kijk op het vak van vrachtwagenchauffeur. Dat is niet alleen een mooi vak, de chauffeur vormt ook een onmisbare schakel in de steeds drukker wordende logistieke keten. Hoe meer mensen zich daarvan bewust zijn, hoe beter. Samen met het chauffeursmagazine Truckstar hebben we de organisatie van deze dag groots opgepakt.”

Honderden bedrijven door heel Nederland doen mee
Donderdag 12 december zeggen honderden bedrijven allemaal: bedankt chauffeurs. Voor jullie inzet het hele jaar door. Bedrijven die in het eerste uur al medewerking toezegden om hun vrachtwagenchauffeurs bij de distributie-centra, supermarkten, benzinestations of anderszins in een welverdiend zonnetje te zetten zijn: BP, Albert Heijn, Jumbo, TVM, Randstad, Mercedes, Scania, Zeeman, Lidl en vele anderen volgden al snel: zie www.dagvandevrachtwagenchauffeur.nl/acties.
 
Ondersteuning campagne
In de sector werken 87.050 vrachtwagenchauffeurs. De campagne om de chauffeurs én hun onmisbaarheid in de keten te waarderen is geïnitieerd door werkgevers- en werknemersorganisaties TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van SOOB. Truckstar heeft zich als mediapartner verbonden aan de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

Bron: Sectorinstituut Transport en Logistiek, 12 december 2019