Eerste staatsexamen TCVT W4-09 bij VTC afgenomen

Op 15 januari jl. heeft er bij het Verticaal Transport Centrum (VTC) te Ede een unieke gebeurtenis plaatsgevonden; namelijk het allereerste staatsexamen voor de TCVT W4-09 Aanpikker Bouw.

TCVT (stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport) heeft per 1 januari 2020 een nieuw certificatieschema gelanceerd speciaal voor de bouw. Het betreft TCVT W4-09 Aanpikker Bouw. Dit is een lichtere versie van TCVT W4-08 Hijsbegeleider.
De Aanpikker Bouw assisteert bij hijswerkzaamheden met een hijskraan op de bouwplaats.  De vakbekwaamheid van de aanpikker bouw betreft onder het certificatieschema TCVT W4-09 het aanslaan en afpikken van lasten, het begeleiden van lasten en het geven van signalen en aanwijzingen aan de machinist van de hijskraan, op de bouwplaats. Hiermee is de inhoud van het certificatieschema TCVT W4-09 Aanpikker Bouw minder uitgebreid dan het certificatieschema TCVT W4-08 Hijsbegeleider en sluit het vakbekwaamheidsprofiel beter aan op de kwalificaties van de aanpikker bouw.

Op de foto : Kandidaat communiceert met  de machinist door middel van armseinen dat er gehesen kan worden.

Wat zijn de grote verschillen tussen TCVT W4-09 Aanpikker Bouw en TCVT W4-08 Hijsbegeleider?
• W4-09 kent geen apart theorie-examen van 90 minuten met 50 vragen waarvan je er maximaal 8 fout mag hebben om te slagen.
• Bij de W4-09 zijn er 10 theorievragen die de examinator tijdens het praktijkexamen stelt
 
Twee kandidaten uit de bouw hebben examen gedaan en zijn de eerste geslaagden in Nederland voor TCVT W4-09 Aanpikker Bouw.

Bron: Verticaal Transport Centrum, 16 januari 2020