Banken geven mkb half jaar uitstel op aflossen leningen

Banken presenteerden donderdag een ongekende maatregel om mkb-bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen. Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank zeggen dit toe.

Het is voor het eerst dat banken collectief zo'n ingrijpende maatregel nemen om klanten in financiële nood te hulp te schieten. Normaal zijn dit soort gezamenlijke acties strikt verboden, maar waakhond Autoriteit Consument en Markt gaat in deze bijzondere tijd soepeler om met concurrentieregels.
Banken zetten zwaar geschut in met de hoop dat een tijdelijke gezondheidscrisis niet uitmondt in een diepere recessie. 'De kunst is om te zorgen dat het blijft bij een korte winterslaap' aldus Rabo-topman Wiebe Draijer.

Tientallen miljarden
De tijdelijke aflossingspauze geldt voor tientallen miljarden aan kredieten. Zakelijke klanten in alle sectoren met een lening tot €2,5 mln komen in aanmerking. Bij Rabobank, dat veel kredieten aan het mkb verstrekt, gaat het maar liefst om 96% van de zakelijke klanten in Nederland, op een kredietportefeuille van €81,4 mrd.
Bij ABN Amro is 30% van de €42,6 mrd die uitstaat bij mkb-klanten een krediet onder de €2,5 mln. Bij deze klanten wordt de rente en aflossing automatisch opgeschort voor zes maanden. Bedrijven die geen uitstel nodig hebben moeten dat voor 31 maart melden. Bij ING gaat het om vergelijkbare percentages als bij ABN, zegt een woordvoerder.
Voor bedrijven met hogere leningen volgen later mogelijk extra maatregelen. Ook nemen banken individueel stappen om zzp'ers en huizenbezitters te helpen. Klanten met een hypotheek bij ABN Amro, Florius of Moneyou kunnen bijvoorbeeld een verzoek indienen doen om rente en aflossing voor drie maanden op te schorten.

Steun in de rug
Belangenclubs uit het bedrijfsleven juichen de aflossingspauze alvast toe. 'Dit is een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven' zegt Jacco Vonhof, voorzitter van belangenclub MKB-Nederland. 
Naast Nederlandse banken komen ook andere geldverstrekkers en banken in het buitenland klanten in nood tegemoet. Klanten van Munt Hypotheken hoeven bijvoorbeeld drie maanden geen rente en aflossing te betalen als ze in financiële problemen komen door de coronacrisis, meldde hypotheekverstrekker donderdag.
Ook in Italië geven banken klanten met krediet adempauze. Daar zal de overheid een deel van die kosten voor haar rekening nemen. Vermoedelijk wordt dat een derde. Die steun wordt mogelijk als het voorstel van mededingingscommissaris Margrethe Vestager aangenomen wordt om de regels voor staatshulp tijdelijk te versoepelen.

Reactie VVT: Het is een mooi gebaar om te voorkomen dat bedrijven failliet gaan. Daar zijn de banken immers ook mee geholpen. 

Bron: Financieel Dagblad, 20 maart 2020