‘Help elkaar als ondernemer om de coronacrisis door te komen’

‘Help elkaar maximaal om door de coronacrisis heen te komen.’ Die oproep doen MKB-Nederland en VNO-NCW aan hun leden. ‘Er gebeuren momenteel prachtige dingen in het land waarbij ondernemers elkaar helpen. Van uitstel van huurbetalingen tot het leveren van mondkapjes aan de zorg tot uitstel van aflossing door de banken. Grote bedrijven als Heineken en Shell tot de winkelier om de hoek: allemaal kijken ze hoe ze elkaar kunnen helpen en dat is mooi om te zien,’ aldus de ondernemersorganisaties.

Toeleveranciers en onderaannemers helpen 
MKB-Nederland en VNO-NCW roepen hun leden op om te blijven kijken naar mogelijkheden om toeleveranciers, onderaannemers, zzp’ers, huurders of transporteurs die het zwaar hebben te helpen. Dit kan op allerlei manieren. Zo kun je als onderneming coulance betrachten bij – onder meer – levertijden en -momenten, toepassen van het begrip 'overmacht', levering van alternatieve goederen, gebruik van boetebeding of (gespreide) betalingstermijnen. ‘Ook rondom huren en aflossing zijn er mogelijkheden elkaar door deze zware tijden te helpen. Verder kunnen sommige projecten soms naar voren worden gehaald nu bepaalde partners minder werk hebben’, aldus de ondernemersorganisaties.
 
Betaaltermijnen niet eenzijdig verlengen 
De ondernemersorganisaties roepen hun leden op om wettelijke betaaltermijnen niet zonder goed overleg eenzijdig te verlengen, ook al is duidelijk dat de steun vanuit bijvoorbeeld het UWV soms nog even op zich laat wachten.

Bron: VNO-NCW/MKB Nederland, 19 maart 2020