Dagelijkse economische update Coronacrisis - 15 april 2020

IMF: Wereldwijde krimp door de ‘Grote Lockdown’ Sombere verwachtingen van het IMF: de Grote Lockdown zorgt voor de grootste economische terugval sinds de crisis in de jaren ‘30. Voor Nederland wordt een krimp van 7,5% voorzien. Wereldwijd wordt een krimp van 3% voorzien.

• De nieuwe World Economic Outlook van het IMF ziet er bijzonder somber uit. De
Grote Lockdown (zoals de economische crisis wordt genoemd) zorgt voor een forse wereldwijde recessie: wereldwijd een daling van 3%, voor ontwikkelde economieën een daling van 6% en voor de eurozone een daling van 7,5%. Volgens het IMF is deze crisis uniek door de enorme omvang van de plotselinge economische schok, de enorme onzekerheid en de verschillende economische effecten die allemaal spelen (o.a. gezondheidscrisis, productie én productieketens die stil komen te vallen, (buitenlandse) vraaguitval en daling grondstofprijzen). Het IMF is positief over de crisismaatregelen die veel overheden treffen om op die manier de economische schade zoveel mogelijk te kunnen beperken. Voor 2021 wordt wereldwijd een herstel verwacht, maar dit is nog met veel onzekerheid omgeven. In het zwarte scenario dat de coronapandemie langer aanhoudt, wordt voor 2021 ook nog een krimp van 8% voorspelt.
• Voor Nederland wordt voor 2020 een krimp van 7,5% voorzien en in 2021 een groei van slechts 3% (lager dan het gemiddelde in de Europa). Het BBP zal dan dus nog aanzienlijk lager liggen dan het huidige niveau. Verwacht wordt dat de werkloosheid in 2020 oploopt van 3,4% naar 6,5% in 2020 en in 2021 daalt tot 5,0%.

• De ramingen van het IMF zijn somberder dan de verwachtingen die de Rabobank vandaag heeft gepresenteerd over de Eurozone. Daarin wordt een krimp van 5,2% verwacht voor het scenario dat de lockdowns duren tot 1 juni. Blijft de pandamie echter aan en worden de lockdowns verlengt tot 1 september dan wordt een krimp van 12% verwacht. De grootste krimp wordt verwacht in Zuid Europese landen en in de dienstensectoren. • Beurzen keren na een rally van bijna 15% weer in het rood, o.a. door de alsmaar dalende olieprijs en zorgen dat de recessie erger wordt dan gedacht.
• Het cijferseizoen geeft ook weinig steun. Veel bedrijven trekken hun verwachtingen voor de rest van het jaar in door de onzekerheid rond corona. Ook zakte de olieprijs weer 10% omdat de beoogde productieverlaging niet genoeg is om de daling van de vraag op te vangen. o Farma-reus J&J zag cijfers die, ondanks de vraag naar medicatie, niet indrukwekkend waren. Ze zetten veel geld opzij voor de ontwikkeling van een coronavaccin, wat door de maatschappelijke druk voor farmabedrijven meer een goodwillproject zal zijn dan een geldkoe.
o ASML gaf aan dat de omzet zoals verwacht iets lager was, maar dat er nog geen tekenen zijn van een verminderde vraag. Toch trekken ook zij de verwachtingen voor komende kwartalen in door de grote onzekerheid.
o TomTom rapporteerde een omzetdaling van 23 procent.
o Volgens Marktonderzoeker IRI hebben supermarkten tot nu tot meer dan 11 miljard
extra omzet behaald.
• Volgens IATA zal er komend jaar 50% vliegverkeer zijn. Begin april lag het aantal vluchten 80% lager. De Amerikaanse overheid heeft voor de luchtvaart een noodpakket van 25 miljard dollar bekend gemaakt.


Bron: VNO, 16 april 2020