Eerste “32 Ampère” Liebherr MK 88-4.1 in Nederland voor Baetsen-groep

Baetsen-groep uit Veldhoven is sinds begin Juni de trotse eigenaar van een Liebherr MK 88-4.1 mobiele torenkraan. Hiermee zijn zij de eerste in Nederland met een mobiele torenkraan die volledig emissievrij kan draaien op 32 Ampère bouwstroom.

Liebherr levert al jaren mobiele torenkranen die emissievrij kunnen werken via een bouwstroom aansluiting. Al deze kranen zijn in staat om wanneer ze op de bouwplaats zijn niet alleen emissie vrij te werken, maar zijn ook emissie vrij op- en af te bouwen. Doordat alle functies elektrisch bediend worden en ook de lieren en zwenkmotoren elektrisch zijn is werken op bouwstroom altijd mogelijk. Waar de huidige kranen dit altijd al kunnen met een 63 Ampère aansluiting is het bij de MK 88-4.1 ook mogelijk met een 32 Ampère aansluiting. Hierdoor wordt emissie vrij werken op bouwplaatsen nog makkelijker realiseerbaar.

De beslissing voor Baetsen-groep om voor deze machine te kiezen laat zich hierdoor makkelijk raden. Het familiebedrijf heeft een lange historie als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo waren zij één van de eerste bedrijven die investeerden in machines die werken op aardgas en elektriciteit i.p.v. dieselmotoren. De filosofie om duurzaam met de omgeving om te gaan wordt door alle divisies van Baetsen-groep onderschreven. Ze geven het vorm door Mens, Milieu en Materieel centraal te stellen bij het vaststellen van hun beleid en bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Met deze reden is nu ook de MK 88-4.1 mobiele torenkraan aangeschaft die op bouwlocaties geheel elektrisch kan werken. De 32 Ampère aansluiting is op nagenoeg alle bouwlocaties te verkrijgen. Hierdoor kan men de torenkraan inzetten zonder CO2 of stikstof ter plaatse uit te stoten. Om de bouwlocaties te bereiken is een Liebherr stage V motor toegepast, welke de schoonste in zijn klasse is.

Verder is het besluit om te kiezen voor de Liebherr torenkraan voortgekomen uit vragen rondom de thema’s veiligheid, vertrouwen en service. De MK 88-4.1 beschikt over een ruime traploos in hoogte verstelbare bovenwagen cabine waardoor het zicht op de werkvloer altijd optimaal is. Vanuit deze vernieuwde cabine is ook de stempeldruk afleesbaar, waardoor de kraanmachinist te allen tijde de stabiliteit van de kraan kan bewaken. Ook heeft deze cabine een nood daal functie voor het geval een machinist onwel zou worden. Het vertrouwen in Liebherr als fabrikant van bouwmachines komt voort uit de jarenlange ervaring die Baetsen-groep heeft met Liebherr als leverancier van de machines in hun milieu afdelingen. Het complete serviceapparaat van Liebherr wordt hierbij geroemd.

Foto: Harry van Heeswijk, Patrick de Jong

Bron: Baetsen Kraanverhuur B.V., 18 juni 2020