Faillissementsgolf in transportsector op komst

De transportsector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Komend jaar vallen er in Nederland 633 transportondernemingen om. Dat is maar liefst 1 procent van de gehele branche, blijkt uit een raming van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet.

Altares Dun & Bradstreet onderzocht aan de hand van historische data de relatie tussen het bruto binnenlands product en het aantal faillissementen. Kijken naar de huidige economische ontwikkelingen, verwacht de dataspecialist dat niet de horeca, maar de bouw- en transportsector het hardst getroffen zullen worden door de coronacrisis. Het risico om failliet te gaan is in deze branches drie keer zo groot als voor de uitbraak van COVID-19. 

Transportsector relatief het hardst getroffen
Het rapport heeft beraamd dat 1760 bouwbedrijven het niet zullen redden. In de transportsector gaat het om 633 bedrijven. Relatief gezien krijgt de transportsector de meeste pijn te verwerken; maar liefst 1 procent van de branche gaat failliet. Van alle ondernemingen in Nederland overleeft 0,37 procent de crisis niet. Dat zijn in totaal 11.069 faillissementen. 

Geen horrorscenario
De faillissementsgolf zal starten in het vierde kwartaal van 2020 en duren tot het vierde kwartaal van 2021, verwacht Altares Dun & Bradstreet. Ondanks het sombere vooruitzicht is er vooralsnog geen sprake van een horrorscenario, stelt de dataspecialist. "De abrupte toename van het bedrijfsrisico is qua snelheid en omvang sterk vergelijkbaar met wat er in 2008-2009 plaatsvond. Dat was best een moeilijke periode, maar uiteindelijk toonde de economie haar weerbaarheid en herstelde die zich nadien goed." Een eventuele tweede coronagolf is in de raming buiten beschouwing gelaten.

Bron: logistiekprofs, 31 juli 2020