Ondernemers wijzen op belang bewust reizen in vakantietijd

In navolging van het kabinet roepen ondernemingsorganisaties hun leden en hun werknemers op om voor vertrek naar vakantie goed de reisadviezen te raadplegen. Na bezoek aan een oranje of rood gebied is thuisquarantaine om verspreiding van het virus te voorkomen dringend aan te bevelen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk omdat we alleen zo een tweede golf van het coronavirus voorkomen. 'Voorkomen is beter dan genezen,' aldus de ondernemingsorganisaties.

Afgelopen weekend schreven de organisaties ook al een brief aan de leden met tal van tips om samen met klanten en werknemers te zorgen dat het virus niet opnieuw kan opleven. 

Thuisquarantaine
Een werknemer die afreist naar een gebied met code oranje of code rood moet 14 dagen in thuisquarantaine. Wanneer er niet thuisgewerkt kan worden door de aard van het werk, kan dat consequenties hebben voor zijn of haar loondoorbetaling door de werkgever. Verandert tijdens een reis de code van het gebied van geel naar oranje of rood, dan is het zaak om dat zo snel mogelijk te verlaten en in Nederland in thuisquarantaine te gaan. In dit geval behoudt werknemer in principe het recht op loondoorbetaling tijdens de quarantaineperiode.

In overleg
Volgens de organisaties is het belangrijk om voor vertrek en tijdens de reis continu goed op te letten. Ga als werkgever en werknemer met elkaar in overleg bij twijfel, of om te kijken welke maatregelen kunnen worden genomen om thuiswerken mogelijk te maken als een gebied tijdens de vakantie oranje is geworden.

Nieuwe lockdowns
De organisaties herhalen hun pleidooi om de sectorprotocollen, basisregels en de handreiking veilig werken te blijven volgen. 'Alleen zo houden we samen corona onder controle en voorkomen we nieuwe lockdowns en nog grotere economische schade.'

Bron: VNO-NCW, 31 juli 2020