Omgeschoold van chauffeur naar machinist mobiele (toren)kraan

Nooit gedacht dat ik dit zou worden!

De afgelopen jaren is er een tekort ontstaan aan goed geschoolde machinisten. Dit was dan ook de kans die Nienke Numan met beide handen aanpakte. Zij liet zich omscholen en werd machinist mobiele (toren)kraan. Op dit moment is ze de jongste vrouwelijke machinist bij Kielstra Kraanverhuur.

De carrièreswitch van de nu 21 jarige Nienke Numan gebeurde bij toeval. Nienke Numan werkte een tijdje als chauffeur van een busje voor het leveren van auto-onderdelen. Bij toeval sprak haar vader een medewerker van Kielstra Kraanverhuur uit Heerenveen en bracht haar in contact met de organisatie. Nienke Numan kwam op sollicitatiegesprek en snel daarna kon zij meelopen met een andere machinist. Direct was ze enthousiast en al snel volgende haar contract bij Kielstra.

Opleiding volgen
Om als machinist op de mobiele telescoopkraan of de mobiele torenkraan werkzaamheden uit te mogen voeren, dien je in het bezit te zijn van een TCVT-certificaat voor de bijbehorende kranen. Kielstra Kraanverhuur bood Nienke Numan de mogelijkheid om bij SOMA Bedrijfsopleidingen voor beide machines een opleiding te volgen. Ze is begonnen met de opleiding tot Machinist mobiele telescoopkraan en vervolgens de opleiding tot Machinist Torenkraan. In totaal is ze ruim een maand bezig geweest. Aan het einde van de opleiding volgde er een theorie- en praktijkexamen met als resultaat een mooi certificaat voor de komende 5 jaar.    

Trots en passie
Met trots en passie praat Nienke Numan over haar werkzaamheden als machinist. Wat Nienke Numan zo leuk vindt aan haar werk zijn de afwisselende werkzaamheden en de vrijheid in haar werk. De ochtenden zijn vroeg, haar wekker gaat rond 05:00 uur en ze start de dag meestal rond 06:00 uur bij Kielstra Kraanverhuur in Heerenveen. Vervolgens rijdt ze samen met haar leermeester richting de klus van de dag. Ze moet eerst meer kennis en ervaring opdoen om uiteindelijk zelfstandig op de machines te kunnen werken. Als ik haar vraag waarom zou je als vrouw dit werk moeten doen? Antwoordt ze: “Dat je als jonge meid zo'n enorme kraan kunt bedienen is super gaaf. Daarnaast is het contact met de mensen op de locatie en de collega's in het bedrijf leuk”.

Bron: SOMA Bedrijfsopleidingen/ L. Kielstra Kraanverhuur B.V., 2 maart 2021