VNO-NCW: leveringszekerheid olie en gas heeft topprioriteit

De leveringszekerheid van olie en gas moet de komende maanden topprioriteit zijn in het kabinetsbeleid om te borgen dat we ook komende winter geen problemen krijgen met de verwarming van onze huizen of het vervoer van goederen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van de olieboycot. 'Er moet een tandje bij', zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW.

'We maken ons serieus zorgen', zegt Thijssen. Thijssen is enigszins gerustgesteld door minister Jetten die zei dat Gasterra goed was voor slechts vijf procent van de gasleveringen aan Nederland en dat er alternatieven zijn, maar ze vindt het wel belangrijk dat er alvast nagedacht wordt over de komende winter. 'Hoe gaat het met de buffervoorraden?' Volgens Thijssen moet er een goede crisisorganisatie zijn bij het kabinet - met alle betrokken spelers, zowel leveranciers als bedrijven.
'We hebben intensief overleg, maar we denken dat er een tandje bij moet. Dat geldt zeker als de olieboycot die eind van dit jaar ingaat van kracht wordt'. Thijssen wijst erop at we maar zes maanden de tijd hebben om alternatieven te vinden voro olie. De dieselvoorraden, cruciaal voor alle transportmodaliteiten, zijn over drie maanden al op. 'Dan wordt de transportsector geraakt, en dus ook bevoorrading. Dat kunnen we voorkomen, maar we moeten wel snel handelen'.
'Er moet een tandje bij, dat is de kern van onze boodschap, we moeten er echt bovenop zitten'.

Bron: VNO-NCW, 1 juni 2022