Uniek boxvijzel-systeem voor Wagenborg

In de week van 8 augustus werd bekend dat Wagenborg opnieuw investeert in uitbreiding op het gebied van vijzeltechniek. Een uniek boxvijzel-systeem voor ultrazware vijzelprojecten werd afgeleverd op de vestiging in Hengelo.

Met het nieuwe boxvijzel-systeem kunnen lasten met een gewicht tot maar liefst 3200 ton moeiteloos worden gevijzeld. De nieuwe aanwinst heeft een hoogtebereik tot 20 meter en is uitgerust met zogenaamde adjustable top-barrels: instelbare topdelen, voorzien van een cilinder. Dit zorgt ervoor dat het uitlijnen tijdens een vijzeloperatie eenvoudig is, waardoor het systeem flexibel en efficiënt inzetbaar is. De capaciteit, in combinatie met de instelbare top-barrels, maakt dit nieuwe systeem uniek in zijn soort.

Het nieuwe vijzelsysteem maakt gebruik van vijzelelementen in plaats van balken. De vijzelelementen worden onderin de vijzelunits geplaatst. Medewerkers hoeven bij een vijzeloperatie dus niet op hoogte te werken, wat de veiligheid ten goede komt. Bovendien is het complete systeem computergestuurd en volledig elektrisch aangedreven, wat naadloos aansluit op de duurzaamheidsstrategie van Wagenborg en haar partners.

De projectafdeling van Wagenborg houdt zich veel bezig met infra-gerelateerde onderhouds- en nieuwbouwprojecten. Het nieuwe vijzelsysteem stelt Wagenborg in staat om deze uitdagende klussen veilig, snel en kostenefficiënt uit te blijven voeren. 

Eind augustus zetten de Wagenborg vijzelspecialisten de nieuwe aanwinst voor het eerst in bij de vervanging van een brug over het Dortmund-Ems-kanaal. De oude brug wordt dan opgevijzeld en vervolgens aan land gebracht met behulp van een sledesysteem, in combinatie met pontons die voorzien zijn van een modulair ondersteuningssysteem. 

Na deze eerste klus zet het projectenteam het nieuwe vijzelsysteem in bij projecten in onder andere de industrie, scheepsbouw en offshore.

Bron: Wagenborg Nedlift, 16 augustus 2022