Brandstofaccijns niet snel omlaag

Staatssecretaris Wiebes zegt dat er geen sprake van is dat de brandstofaccijnzen op korte termijn worden verlaagd. Hij wil eerst de effecten in kaart brengen en dat kan pas in mei.

Wiebes: "Een effect breng je pas in beeld over meerdere maanden. We bekijken de accijnsafdracht en aan benzinemaatschappijen vragen we de afname per pomp. Pas dan kunnen we de grenseffecten zien."

De brandstofaccijnzen werd per 1 januari verhoogd. Pomphouders aan de grens klagen sindsdien dat veel mensen over de grens tanken.

"Niet haalbaar"
Oppositiepartijen SP, CDA en PVV probeerden vandaag een meerderheid van de Tweede Kamer te vinden voor een snel debat over de accijnzen, maar die poging mislukte. Zij dringen aan op een evaluatie in februari, maar dat is niet haalbaar, zegt Wiebes.

De verhoging van de brandstofaccijnzen is onderdeel van het begrotingsakkoord van oktober 2013. Dat werd behalve door de regeringspartijen VVD en PvdA gesteund door D66, ChristenUnie en SGP.

Bronnen rond de regeringspartijen meldden eerder aan de NOS dat er serieus over een verlaging wordt nagedacht, maar dat er dan wel geld voor moet zijn.

Bron: EVO, 19 februari 2014