Algemeen​​

Leden van de vereniging zijn van oudsher vooral bedrijven die zich hebben toegelegd op het verhuren en exploiteren van mobiele hijskranen, autolaadkranen en multifunctionele verreikers .

​De scope van de VVT omvat, naast deze mobiele hijswerktuigen, ook vaste torenkranen, hoogwerkers, ​heftrucks en takel- en bergingsvoertuig​en. Bij bedrijven werkzaam in de verticaal transportsector is de belangenbehartiging door de VVT voor deze vier materieelgroepen minder bekend.

Bedrijven die mobiele kranen verhuren vallen in de sector van het beroepsgoederen-vervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen, waarin de VVT één van de sociale partners is samen met TLN, FNV, CNV vakmensen en De Unie.

De VVT heeft binnen haar gelederen bedrijven die hoogwerkers of railkranen (KROL) exploiteren. Bedrijven die torenkranen verhuren tonen ook steeds meer interesse in de activiteiten van de VVT en zijn van harte welkom als lid van de VVT. Bij voldoende leden die torenkranen exploiteren bestaat ook de mogelijkheid tot vorming van een sectie bij de VVT.

VVT service en consultancy

​De VVT is de autoriteit op het gebied van Arbo, veiligheids- en kwaliteitscertificatie binnen het verticaal transport. De VVT geeft op deze gebieden adviezen op maat. Steeds vaker wordt door bedrijven het verzoek gedaan om assistentie te verlenen bij typisch bedrijfsgerichte activiteiten zoals het opzetten of onderhouden van een certificatieschema (VCA of ISO) en het analyseren van ongevallen in het kader van de Arbowetgeving. ​

Bedrijven die lid worden van de VVT profiteren van de aanwezige kennis bij de VVT aangaande veilig werken in het algemeen en op bouwplaatsen in het bijzonder.  

​​De VVT biedt onder meer de volgende diensten aan om de diverse werkzaamheden te vergemakkelijken.

De meest uitgebreide vorm van ondersteuning aan de leden op dit gebied is de VVT-Erkenningsregeling. Hiervoor geldt wel een aparte deelnemersbijdrage.​

De VVT biedt voldoende reden om haar activiteiten actief te ondersteunen via het VVT-lidmaatschap of als geassocieerd bedrijf. U draagt dan bij aan een organisatie die actief werk maakt van veilig en vakbekwaam werken en van de sectorbelangen bij de diverse overheden.​