Van Gool investeert in 350-tons kalibratiebank

Hijs- en hefmiddelenleverancier Van Gool uit Beverwijk is in afwachting van de levering van een kalibratiebank met een capaciteit van 350 ton, in maart 2020.

De machine, die lastmeetapparatuur test op trek- en compressiekrachten, sluit aan bij een reeds aanwezige 35-tons dynamische testinrichting, een 55-tons kalibratiebank en een 100-tons statische trekbank. Door de nieuwe aanwinst kan Van Gool apparaten van over de hele wereld kalibreren.
De kalibratiebank is specifiek gekozen op compatibiliteit met het uitgebreide productassortiment van de Britse fabrikant van weegsystemen Straightpoint (SP, onderdeel van The Crosby Group), dat door Van Gool op de Nederlandse markt wordt gebracht.

Kalibreren is de correlatie tussen de uitlezingen van een apparaat om de nauwkeurigheid te controleren. Drukdozen worden gekalibreerd bij fabricage of distributie - de draadloze Radiolink plus is SP's meest populaire product - en herkalibratie is de periodieke herhaling van dit proces. De meeste testen (90%) die uitgevoerd worden met deze nieuwe machine, zullen voornamelijk op producten van SP zijn. Van Gool blijft tevens producten ontvangen die op de productievestiging in Hampshire in het zuiden van Engeland zijn gekalibreerd.

“Met uitzondering van de gespecialiseerde testlaboratoria, denken wij het eerste hef- en hijsmiddelenbedrijf ter wereld te zijn met een kalibratiecapaciteit tot 350 ton”, aldus Pieter van Duijn, commercieel directeur bij Van Gool. Daaraan toevoegend: “Er zijn meerdere bedrijven die horizontale trekbanken kalibreren voor het testen van bijvoorbeeld kettingstroppen. Echter er is, geen instelling, voor zover bij ons bekend, die een verticale machine met deze nauwkeurigheid heeft voor het kalibreren van drukdozen. Deze installatie vertegenwoordigt een aanzienlijke investering, een mijlpaal voor ons bedrijf en de dienstverlening richting onze klanten. Als een instrument niet is gekalibreerd, kan het geen werkelijke en nauwkeurige meting van de belasting geven. Dit is essentieel voor de veiligheid.”

De verticale universele machine heeft nauwkeurigheidsklasse 1 en is ontworpen om standaard industrieformaat lastmeters en compressiecellen (tot 350 ton) te testen. De unit zelf is door het Nederlandse NMi, een onafhankelijke specialist in de sector, gekalibreerd conform ISO 7500-1:2015, waarin de kalibratie en verificatie van trek- en drukbanken wordt gespecificeerd. Trekcellen worden gekalibreerd in het onderste deel van het frame van de machine en compressie lastmeters in het bovenste.

De machine is ontworpen op de afmetingen van SP-compressie lastmeters, die in capaciteit variëren van nul tot 350 ton, waarbij extra load pins en verloopbussen worden bijgeleverd om een veel grotere verscheidenheid aan drukdozen aan te kunnen. De Enerpac hydraulische cilinder is 700 bar standaard dubbelwerkend, aangestuurd door een 230 volt elektrische pomp met een verfijnd regelventiel. Tijdens gebruik wordt de belasting geleidelijk opgevoerd door middel van het regelventiel totdat de test compleet is.

“De bank komt op een gunstig moment, nu er veel werk is in de offshore, zee- en sleepvaart, kranen en andere markten in hijs-, hef- en weegtoepassingen,” zegt Van Duijn. “Het blijft echter belangrijk om continu door te ontwikkelen, te innoveren en waarde toe te voegen om op de lange termijn succesvol te blijven. Deze investering geeft het belang weer dat wij waarde hechten aan topklasse en de veiligheidsnormen in de sectoren die we dienen.” De machine is gefinancierd uit Van Gools eigen middelen. Van Duijn geeft aan dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de investering zich binnen een paar jaar terugverdient, zelfs op een 'no cure, no pay'-basis. Dit houdt in dat als een drukdoos niet gekalibreerd kan worden, de klant geen rekening krijgt voor de kalibratie.

Bron: Hijs- en hefmiddelenleverancier Van Gool, 30 januari 2020