BouwMonitor juli: kwart bouwers verwacht te moeten reorganiseren vanwege corona

De bouw lijkt de grootste klap te boven, toch verwacht een kwart van de bedrijven te moeten reorganiseren als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP.

Na een sterke terugval van de productie en omzet in april en mei is de bouw sinds juni aan de beterende hand. Het herstel dat in juni zichtbaar was, zet in juli door. De omzet in de totale bouw lag in juli 1,5 procent onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar.

Gww-bedrijven hebben de zwaarste klappen van de coronacrisis achter de rug. Toch kampten ze in juli nog wel met een omzetverlies van 4 procent. Woning- en utiliteitsbouwers zitten alweer op het omzetniveau van vorig jaar.

Schade opmaken
In mei lag de bouwproductie nog 13,7 procent onder het niveau van vorig jaar, blijkt uit gegevens van het CBS. In april was de productie al met 6 procent ingezakt. De omzet lag in mei gemiddeld 11 procent lager, na in april al met 2 procent te zijn gedaald. Vorig jaar steeg de bouwproductie in juli nog met 6 procent.

Nu bouwers na vier coronamaanden de schade opmaken, verwacht één op de vijf bouwers vanwege corona te moeten reorganiseren; nog eens 4 procent weet dat zeker.

Hinderpaal
Van de bouwers die omzetverlies noteerden, wijst 75 procent corona als belangrijkste oorzaak aan, blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek over de maand juli. Opvallend is dat bijna de helft van de bouwers met omzetverlies aangeeft dat de stikstofproblematiek en/of PFAS-restricties ook nog steeds een belangrijke hinderpaal zijn. Veel projecten zijn daardoor uitgesteld.

Bron: Cobouw, 6 augustus 2020