Coronavirus: Wat gebeurt er in de economie?

ING duidt actuele economische situatie en geeft inzichten op basis van pintransacties.

Het ING Economisch Bureau heeft een speciale website en een nowcast geopend om de economische ontwikkelingen als gevolg van het coronavirus op de voet te volgen en te duiden. Daarbij maken de economen van ING ook gebruik van actuele inzichten op basis van geanonimiseerde data van dagelijkse pintransacties van particuliere ING-klanten. Het verloop van deze transacties geeft een goed beeld van de actuele consumentenbestedingen en helpt met het duiden van de impact van het coronavirus op de verschillende sectoren van de Nederlandse economie.
 
Impact coronavirus overal in de economie zichtbaar
Restaurants zijn dicht, evenals scholen, hotels en sportscholen. Vliegtuigen staan aan de grond, winkelstraten zijn uitgestorven en veel mensen werken thuis. Het Coronavirus ontwricht de economie. De ontwikkelingen voltrekken zich bovendien in een razendsnel tempo. Het nieuws van gisteren is een dag later alweer achterhaald.
 
Nowcast van de economische impact
Om iedereen op de hoogte te houden van de actuele economische ontwikkelingen heeft het ING Economisch Bureau een speciale website samengesteld. Hier vind je onze meest recente inzichten met betrekking tot de impact van het Coronavirus op de Nederlandse economie en de verschillende bedrijfssectoren. Wat is bijvoorbeeld de impact op de binnenlandse consumptie? Welke bedrijfssectoren worden het hardst geraakt? Voor welke producten wordt een consumptiedaling verwacht en hoe ontwikkelt het consumentenvertrouwen zich? 
Bekijk de nowcast van het ING Economisch Bureau
 
Inzicht vanuit pintransacties
Daarnaast geven we actuele inzichten op basis van de dagelijkse pintransacties van particuliere ING-klanten weer op deze website. Het verloop van deze transacties geeft een goed beeld van de impact van het Coronavirus op zowel de retail als de horeca. Zo lag het aantal pintransacties afgelopen donderdag (19 maart) 21% lager ten opzichte van dezelfde donderdag een jaar eerder. Verder lijkt de piek bij supermarkten inmiddels over het hoogtepunt heen en doen niet alleen doe-het-zelf-ketens, maar ook speelgoedwinkels goede zaken in deze roerige tijden.
Bekijk de inzichten op basis van de pintransactie
 
Overzicht internationale economische impact 
Het Coronavirus beperkt zich niet alleen tot Nederland, maar laat wereldwijd zijn sporen achter. Op onze Engelstalige website ING Think kun je meer lezen over de economische impact van het virus in andere landen en regio’s en welke maatregelen daar worden genomen. 
Bekijk onze internationale Engelstalige website
 
Op deze manier houdt het ING Economisch Bureau je zo goed mogelijk up-to-date van de laatste economische inzichten van het coronavirus.

Bron: ING, 25 maart 2020