Liebherr schakelt over op duurzame HVO-brandstof voor nieuwe mobiele- en rupskranen uit Ehingen

Met ingang van september 2021 zal Liebherr Ehingen alle nieuwe mobiele- en rupskranen uitsluitend met zuivere HVO-brandstof aftanken. Liebherr doet dit omdat brandstoffen conform EN 15940 op basis van gehydrogeneerde plantaardige olieën (met de gebruikelijke afkorting "HVO", Hydrogenated Vegetable Oils) en synthetische brandstoffen op basis van hernieuwbare energiebronnen een belangrijke bijdrage leveren aan de beperking van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Op die manier zet Liebherr weer een grote stap om de klimaatdoelstellingen in de komende jaren te halen.

Wat zit erachter? Modern HVO is een synthetisch geproduceerde brandstof die hoofdzakelijk wordt verkregen uit afvalmaterialen uit de levensmiddelenindustrie, namelijk plantaardig en dierlijk olie- en vetafval. Deze worden door toevoeging van waterstof omgezet in koolwaterstoffen. Het grote voordeel van HVO: het gebruik ervan als brandstof in plaats van fossiele diesel is grotendeels CO2-neutraal.

Samen met onze leveranciers en HVO-producenten zorgt Liebherr er voor dat het gebruik van bruikbaar voedsel, waaronder met name palmolie, wordt uitgesloten.

 

Liebherr mobiele- en rupskranen HVO-ready

De omschakeling van fossiele diesel naar duurzame HVO-brandstof zal plaatsvinden voor alle mobiele- en rupskranen tijdens de keuring van kranen, de testritten en voor de eerste tankbeurten vóór aflevering. Samen met de motoren leveranciers is het hele productassortiment van mobiele- en rupskranen HVO-klaar gemaakt. Daartoe werden de ingebouwde dieselmotoren eerst door de fabrikanten getest, gecertificeerd en goedgekeurd. Bovendien werd het bedienen van de kranen uitvoerig getest en uitgeprobeerd bij gebruik van zuivere HVO (100%), zowel op locatie bij de klant als in onze testafdeling.

 

Met het oog op milieuvriendelijkheid en CO2-besparingen heeft Liebherr samen met het economisch adviesbureau Frontier Economics een uitgebreide studie verricht naar het gebruik van HVO. Een belangrijke bevinding van deze studie was dat de CO2- uitstoot van een 5-assige mobiele kraan, zoals de LTM 1160-5.2, met 74% wordt verminderd. Hierbij werd de hele levensduur van de kraan, inclusief de productie "from cradle to grave", in aanmerking genomen. Dit is een mijlpaal op het gebied van CO2-uitstoot!

 

Wereldwijd flexibel kraan gebruik met toekomstperspectieven

HVO kan met fossiele dieselbrandstof in elke verhouding worden gemengd. Dit garandeert een flexibel gebruik van de kranen op elk moment in alle delen van de wereld.

 

Bron: Liebherr-Nederland BV, 31 augustus 2021