Nieuwe elektrische autolaadkraan Transportbedrijf Martens Best B.V.

Op vrijdag 01-04-2022 is onze 100% elektrische autolaadkraan afgeleverd door Scania vestiging Eindhoven, Kluytmansservice Tilburg en Wierda hybrid uit Joure.

Het betreft een 4-assige Scania R500 euro 6 rondom lucht geveerd en met een 10-tons vooras. De truck is uitgevoerd met 's wereld eerste elektrische 68tm Effer autolaadkraan, met een 8-delige hydraulische hoofdmast en een 4-delige hydraulische jip. Met 1 manueel deel komen we tot een reikwijdte van 32 meter en 35 meter hijshoogte. Op deze hoogte kan nog 700kg worden gehesen.

De belangrijkste uitgangspunten van deze ontwikkeling zijn dat de kraan geheel zelfvoorzienend is, dat we geen concessies hoeven te doen in snelheid en capaciteit van de kraan en we genoeg ruimte over houden voor al het nodige hijsgereedschap. Doordat er een accupakket onder het voertuig gemonteerd is, zijn we dus niet afhankelijk van stroomvoorzieningen op de bouw. Hierdoor kunnen we altijd en overal emissieloos werken wat resulteert in een aanzienlijke CO2- en stikstofreductie. Met het nieuw ontwikkelde accupakket van Wierda hybrid, kunnen we vanuit onze praktijkervaring zeggen, dat we een volledige werkdag elektrisch kunnen werken. Door goede engineering en samenwerking van de drie betrokken partijen hebben we diverse componenten kunnen verplaatsen. Hierbij moet je denken aan luchtketels onder de cabine en in het chassis, een adblue tank en e-PTO inclusief aansturingen in het chassis. Daardoor houden we aan de zijkant van het voertuig ruimte vrij voor kisten.

Een aantal technische hoogstandjes maken dit voertuig multifunctioneel en breed inzetbaar. Zo is de achterzijde van het voertuig inclusief 2 vangmuil koppelingen geheel afneembaar, waardoor er met het “kontje” een 20ft container geladen kan worden.  Ook is een wipkar met onderbouw koppeling mogelijk, en wanneer het “kontje” er af is, er een zeer compact en wendbaar voertuig ontstaat. Deze heeft nog steeds de mogelijkheid voor het gebruik van een aanhanger, evenals een 3500kg koppeling. Met ook nog voorpoten in de wielkuipen weg gewerkt, is ook dit weer een zeer compleet voertuig geworden.

De volgende twee elektrische kranen staan inmiddels al in bestelling en verwachten we begin volgend jaar in gebruik te nemen. Het betreft een 40t/m en 100t/m autolaadkraan. We zijn als bedrijf continu bezig met de verduurzaming van ons wagenpark om zo ook onze bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Bron: Transportbedrijf Martens Best B.V., 09-05-2022